fbpx

A CODA kapta a hollywoodi színészcéh fődíját

(From L) US actor Troy Kotsur, US filmmaker Sian Heder, US actor Daniel Durant, English actress Emilia Jones, US actress Marlee Matlin and Mexican actor Eugenio Derbez pose with the award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture for “CODA” in the press room during the 28th Annual Screen Actors Guild (SAG) Awards at the Barker Hangar in Santa Monica, California, on February 27, 2022. (Photo by Frederic J. Brown / AFP)

A siket családban felnövő halló gyermekről szóló CODA nyerte el az amerikai televíziós és filmszínészek céhének (SAG-AFTRA) fődíját a szervezet vasárnap Santa Monicában megrendezett 28. díjátadó ceremóniáján.

A film, amelynek forgalmazási jogait a Sundance Filmfesztiválon az Apple TV+ streaming szolgáltató vásárolta meg 25 millió dollárért, egy kisvárosi lányról (Emilia Jones) szól, aki énekesnő szeretne lenni. A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek − Marlee Matlin és Troy Kotsur − alakítják a lány szüleit. Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta az estén. Ő az első siket színész, aki egyéni színészi kategóriában elnyerte a SAG díját.

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. A film színészgárdája kapta a színészcéh fődíját, megelőzve Kenneth Branagh Belfast című, az észak-írországi konfliktust felidéző drámáját, valamit a klímaválsággal foglalkozó, Ne nézz fel! című szatírát, a teniszlegenda Venus és Serena Williams apjának életét feldolgozó Richard királyt és a híres divatházról szóló, A Gucci-ház című családtörténetet.

A színészcéh díjait a SAG-AFTRA színész érdekvédő szervezetbe tömörült tagság szavazza meg. A színészek alkotják az amerikai filmakadémia legnagyobb szavazóbázisát, ezért a SAG díjai jó előrejelzői az Oscar-díjaknak. A SAG fődíjas filmje gyakran − bár nem minden esetben − a legjobb film díját is elnyeri az Oscar-díjátadón. Az idei Oscar-gálát március 27-én rendezik meg

Nyitókép: AFP/Frederic J. Brown

A rovat további cikkei