2023. szeptember 30. és október 23. között ismét megszervezik a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Az év első felében lezajlott Színházi Olimpia záróakkordjaként megrendezett színházi seregszemle négy szekcióban várja a közönséget.

Nyitottság, kíváncsiság és a megértés kultúrája – ezek voltak azok a kulcsszavak, amelyek mentén 2014-ben létrejött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. Megalapításakor kettős célt tartottak szem előtt: Magyarország is kerüljön fel a nemzetközi fesztiválok térképére, és a világszínház meghatározó alkotói jöjjenek el Budapestre. Az elmúlt tíz esztendőben már több mint félszáz országból mintegy 300 előadás érkezett a MITEM-re, és idén is erős lesz a nemzetközi fókusz.

Kulcsár Edit Ágota, a MITEM főszervezője szerint

kihagyhatatlan lesz az idei kínálatból a Comédie-Française ős-Tartuffe feldolgozása, amelyet Molière születésének 400. évfordulója alkalmából 2022-ben mutattak be Párizsban.

Az eredeti, 1664-es verziót a versailles-i bemutató után – bár XIV. Lajos királynak tetszett – a francia katolikus egyház vezetőinek kérésére betiltották. Molière későbbi átdolgozott, öt felvonásos műve vált közismertté és honosodott meg a világ színpadain. Ivo van Hove rendező a darab elveszett változatát rekonstruáltatta és állította színpadra először ebben a formában Tartuffe, avagy a képmutató címmel. A kifejezetten a mai világunkra reflektáló alkotást kétszer láthatja majd a közönség Budapesten és kétszer Miskolcon.

Kortárs színházi nyelven megszólaló klasszikusokból nem lesz hiány. Ilyen lesz például a szintén a MITEM+ programjában szereplő Oidipusz-feldolgozás a Jugoszláv Dráma Színház előadásában, valamint a Kassai Állami Színház Hamletje, amely modern táncelőadásként kerül a színpadra Ondrej Šoth rendezésében.

A MITEM programjába illesztett Synergy World Theatre Festival a nyelvi és nemzetiségi kisebbségek színházi előadásait mutatja be.

A fesztivál 2017-ben a szerbiai Újvidéken alakult Venczel Valentin kezdeményezésére, aki 2013–2023 között a délvidéki magyar nyelvű teátrum igazgatója volt. Az idei program a kelet-európai régióra koncentrál, amelynek keretében láthatjuk az ebben az évben a 75. évét ünneplő bukaresti Állami Zsidó Színház jiddis nyelvű előadását, a Rúth könyvét, valamint egy lengyel nyelvű társulat is érkezik a csehországi Český Těšínből egy felnőtt- és egy gyermekprodukcióval. De látható lesz egy roma előadás Kölnből, illetve helyet kapott a programban a „keleti blokk” partnereként két közép-ázsiai vonatkozású produkció: egy baskír előadás Oroszországból és egy orosz színház Georgiából.

A Nemzeti Színház Showcase a MITEM-et szervező teátrum produkcióiból kínál áttekintést, olyan előadásokat, amelyek külföldi partnerszínházak, nemzetközi fesztiválszervezők érdeklődését is felkelthetik. A Nemzeti több előadása is komoly sikerrel szerepelt külföldön: a Woyzeck már négy fesztiváldíjat is kapott, legutóbb pedig Cipruson a Bakkhánsnők előadást ünnepelték.


64f5f80f5bc04bab4b4733c7.jpg
Vidnyánszky Attila. Hegedüs Róbert / MTI

2023 októberében ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a beregszászi színház. Három évtized alatt sem értek véget az első kárpátaljai professzionális társulat hányattatásai, de a háború árnyékában is működik, szolgálja közönségét. Külön blokkban lesznek láthatóak régi és új előadásaik, amelyeket kiállítás, filmvetítések és beszélgetések kísérnek, illetve a Fedák Sári-díj átadásra is sor kerül.

Ahogy Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Drámai Színház igazgatója elmondta, a díjjal a kárpátaljai származású színésznő nevét szerették volna újra beemelni a színházi közbeszédbe, aki a halálát követően politikai okok miatt sokáig feledésbe merült. 2016-ban Szűcs Nelli monodrámát készített róla, amelyet azóta is töretlenül játszik. 2018-ban teljes alakos, köztéri szobrát, Kolodko Mihály alkotását avatták fel Beregszász főterén, a színházzal szemben. 2020-ban szintén Szűcs Nelli ötlete nyomán alapították meg a Fedák Sári tiszteletére elnevezett díjat, amellyel olyan, a Kárpát-medencében tevékenykedő színészeket ismernek el, akik legalább 25 éve ugyanannak a társulatnak a tagjai, illetve fontos számukra a nemzeti ügy képviselete. 2021-ben, a koronavírus-járvány közben adták át először, Fedák Sári vélt születésnapján, október 26-án: akkor a kolozsvári színház művésze, Bogdán Zsolt Attila, valamint Vass Magdolna, a beregszászi színház színésznője kapta a díjat.

„2022-ben a háború kitörése miatt sajnos nem tudtuk megszervezni az átadást, ezt október 8-án Beregszászban pótoljuk; a színház harmincadik évfordulóján Pregitzer Fruzsinát, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színésznőjét díjazzuk. A MITEM keretében a 2023-as Fedák Sári-díjakat adjuk majd át október 21-én, a díjazottak nevei akkor lesznek publikusak.”

A 10. MITEM programja itt érhető el.