A Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak, vagy inkább a világ közös és olthatatlan Mozart-rajongásának.

Így történik ez 2024. március 3-án is a Zeneakadémián. Klarinét- és kürtverseny, nyitányok, szimfóniák, kamaraművek, zongoraverseny – egy sor műfaj reprezentálja az egymást követő koncerteken Mozart művészetét olyan kiváló előadókkal, mint Wenzel Fuchs klarinétművész, Stefan Dohr kürtművész, Bogányi Gergely zongoraművész vagy Arvid Engegård hegedűművész-karmester.

Az este fél 8-kor kezdődő zárókoncertet az egész világon élőben követhetik Mozart rajongói, hiszen egyedülálló módon

az egyik legnagyobb és legismertebb klasszikuszenei platform, a brit Gramophone.co.uk, valamint az egyik vezető magyarországi hírportál is a címoldalán közvetíti az eseményt. A koncert szünetében a közvetítés közönsége a nap eseményeiről, a fellépő művészekről és az alkotókról láthat rövid összefoglalót.

„Viszonylag későn kerültem Mozarthoz közel. Sok tekintetben az alkatom, a személyiségem alapján Beethoven és Bartók közelebb áll hozzám, de egy ideje Mozart egészen különleges helyet foglal el a lelkemben. Több mint zene, művészete isteni jelenség. Mozarttal segíteni lehet a világon. Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy örök. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum” – vallja Keller András, a fesztivál művészeti vezetője. „Mozart zenéje visszaadja az elveszett Paradicsomot, hiszen az emberi lét csodáját képes volt hangokban megmutatni. Az öröm és a fájdalom is magasrendűen, mégis egyszerűen és természetesen szólal meg műveiben. Ha átadjuk magunkat a zenéjének, békére lelhetünk.”

Az idei évadban a Berlini Filharmonikusok két kiemelkedő fúvós szólistája, Wenzel Fuchs klarinétművész és Stefan Dohr kürtművész érkezik a Zeneakadémiára, hogy a fesztivál közönsége a zeneszerző leggyönyörűbb, fúvós hangszerekre írt műveiből válogathasson. Hozzájuk csatlakozik a Concerto Budapest két visszatérő vendégművésze, Bogányi Gergely zongoraművész és Arvid Engegård norvég hegedűművész-karmester. A koncerteken elhangzik többek között a 3. és 4. Esz-dúr kürtverseny, az Esz-dúr sinfonia concertante oboára, kürtre, klarinétra és fagottra, az A-dúr klarinétötös a Keller Quartet közreműködésével, az A-dúr klarinétverseny és a d-moll zongoraverseny. Simon Izabella zongoraművész jóvoltából, immár hagyományos módon, a legkisebbek is megismerkedhetnek Mozart zenéjével a Kupolaterembe meghirdetett gyerekprogramon. A fesztivál házigazdája Batta András lesz.

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója így fogalmaz: „A Concerto Budapest évek óta rendez tematikus fesztiválokat, amivel az a célunk, hogy egy-egy olyan témát állítsunk fókuszba, mely a magyar klasszikuszenei élet fellendülését szolgálja. Mint az összes fesztiválunk, a Mozart-nap is hatalmas vállalás. A közönség koncentrált formában, egy teljes napon át sztárszólisták előadásában, világszínvonalú produkciókat hallgatva találkozhat Mozart csodálatos műveivel.”