Évről évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott. Céljuk, hogy minél több történetet osszanak meg, és így megmutathassák a roma színház sokszínű értékeit.

Az idei, május 5. és 9. között megrendezendő Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál mottója: „Családok és harcok”.

A család sokszor erőt, védelmet ad a külvilággal szemben, máskor viszont behatárolja lehetőségeinket és árnyékként vetül egész életünkre. A fesztiválon látható cseh, ír, szlovák és két magyar produkció családi örökségeink témakörét, valamint a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait járják körbe.

Békamesék

A programban szereplő színdarabok ennek a viszonyrendszernek igen széles spektrumát mutatják be. A Független Színház premierje, a Békamesék című punkopera énekelve, fájó humorral fűszerezve mutatja be egy család három generációjának életét, egy békametaforán keresztül. Boda-Novy Emília rendezi a Boda-Novy Barnabás által írt Czinka Panna – Boszorkánycsárdás című előadást is, amely a legendás női cigányprímás életét és bátorságát mutatja be. A Gyászolt Írország?, a Traveller Wagon Wheel Company előadása emléket állít a 2015-ös carrickminesi tragédia tíz áldozatának, és azt tematizálja, hogy a többségi társadalom és az ír állam hogyan viszonyul a helyi cigányokhoz. A cseh ARA Art társulat Mama című előadása négy generáció sorsán keresztül tárja elénk, mennyire igazságtalanul nagy terhet rónak a roma nőkre a történelem viszontagságai. A kassai Actor Színház a lengyel szerző, Ingmar Villqist Helver éjszakája című darabját hozza el fesztiválra.

Nyitókép: Czinka Panna. Fotók: Vincze Alina