Több évtizedes hagyománya van hazánkban a délszláv táncházkultúrának, ami sokak számára talán még ismeretlen világ, pedig több korosztályt is megmozgatnak a temperamentumos dallamok. A Csoóri-sorozat friss videójában a Kolo Délszláv Táncházat ismerhetjük meg közelről.

Magyarországon 13, törvényben elismert nemzetiség él, közülük a szerbek, a horvátok és a szlovének jelentik a délszláv közösséget. Az 1976-ban alakult Kolo zenekar elsődleges célja a magyarországi délszláv népzenei hagyományok gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. Az együttes emellett foglalkozik az anyaországok, a volt Jugoszlávia népeinek zenéivel és más déli népek, így a bolgárok és görögök népzenéjével is. 25 éve minden szerdán táncházat tartanak a Ferencvárosi Művelődési Központban, de Tökölön is évtizedek óta zenélnek havi rendszerességgel.

„A kolo délszláv népek körtáncát jelenti. Óriási előnye, hogy nincs párhoz kötve, így szabadon beállhat mindenki. Egy táncházban rengeteg kapcsolat születik. Minél többen jönnek, annál nagyobb az örömöm. A tüzes, temperamentumos zene sok fiatalt is megfog” - mondja Halász László, a délszláv táncház szervezője, a Kolo zenekar tagja, akinek a segítségével betekintést nyerünk ebbe a különleges szubkultúrába.

A programok a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulnak meg.