Kállai Nagy Kriszta rajzait nézve az ember kiszakad a hétköznapokból. Karakterei – legyenek fiktív mesehősök vagy sok száz éve élt szentek – mosolyt csalnak az arcokra, és derűt a szívekbe. Van ennél jobb, amit egy kisgyermek számára mutathatunk? Aligha. A grafikus-illusztrátorral a szentek ábrázolásairól, gyermekkiadványokról és az adventről beszélgettünk.

Ebben az évben jelent meg a Jézus barátai című kiadvány Bethlenfalvy Gábor történeteivel és az Ön illusztrációival. A gyermekek számára készült könyvben Jézus kortársait, az apostolokat és a szenteket ismerhetjük meg. Hogyan lehet újszerűen megszólítani a mai gyermekeket, akik vizuális áradatban nőnek fel? Kihívást jelenthetett a több ezer éve élt embereket ilyen módon közel hozni a most felnövő generáció számára.

A szentek vagy akár Jézus megjelenítésével foglalkozni számomra nagyon különleges feladat, és mindig rejt kihívásokat. Van abban egyfajta nehézség, ha tradicionális témát kell feldolgozni, és újra megeleveníteni a mai korban élő gyermek számára. Ugyanis egyszerre kell alkalmazkodnom a hagyományos ábrázolásmódhoz, és megmaradnom a saját vizuális világomnál.

Mivel a szenteknek többnyire akár évezredes ábrázolási szokásai és jellegzetes attribútumai is vannak, a karakterek megalkotásában ezek hangsúlyos szerepet játszanak. Másrészt azonban nem lehet pusztán a régies ábrázolásmódokhoz nyúlni, mert fontos szempont az is, hogy a mai gyerekek figyelmét fel tudjam kelteni. Munkáimban próbálom a kettő közötti keskeny ösvényt megtalálni.

A művészettörténeti hagyomány ábrázolásai
mennyire befolyásolják az alkotófolyamatot?

Amikor a Magyar szentek élete című könyvet kezdtem rajzolni, megpróbáltam a középkori ábrázolásokig visszanyúlni. Ezek számomra nagyon kedvesek. E régi képekben van egyfajta esetlen báj és nagyfokú őszinteség. Még a brutális dolgokat is képesek groteszk módon, kedves hangnemben megjeleníteni.

Arra próbáltam törekedni, hogy bár a legtöbb szent élete drasztikus fordulatot vett – gondolok itt a vértanúkra – , azokat a személyiségjegyeket domborítsam ki, amelyek megerősítést, példát jelenthetnek.

Igyekeztem karaktereik által bemutatni, hogy példájuk nyomán hogyan tudunk kiállni hitünkért és Jézusért.

Ezek a szempontok személy szerint is fontosak számomra.

Dolgozunk már egy következő könyvön is, melyben a 20. századi magyar szentek és boldogok életét mutatjuk be, többek között Salkaházi Sára, Apor Vilmos és Batthyány-Strattmann László fog benne szerepelni. Ez még keményebb dió lesz az eddigiekhez képest, mivel róluk már készültek fotók, konkrét tényeket ismerünk róluk, és ezeket kell átfolyatnom magamon, hogy megszülethessenek a rajzok. 

Tervben van szentekről névnapokhoz kapcsolódóan egy olyan kiadvány is, amelyben magyar vonatkozású szentek is helyet kapnának, hogy a gyermekek megismerhessék névadóik történetét.

Mi inspirálja leginkább az Ön rajzait? Hogyan lehet megtalálni a karakterek azon pontjait, melyek fontosak az illusztrációhoz?

Az a bevett módszerem, hogy – mint említettem
– megnézem és tanulmányozom a korábbi ábrázolásokat, kiválasztom a számomra legszimpatikusabbakat,
és amikor már jó sok ilyet megnéztem, utánaolvastam, és beszélgettem róluk
másokkal, megpróbálom megtervezni a figurákat. Szerencsés, ha egy kis idő
eltelik a forrásgyűjtés és a megvalósítás között, mert akkor bennem is leülepszik
a téma, és mindaz, amit láttam, átszüremlik az eddigi munkáim tapasztalatán.
Így születnek meg az egyedi változataim.

A nemrégiben elkészült új honlapon is jól látszik, hogy a meseillusztrációk mellett a valláshoz kötődő kiadványok nagy számban szerepelnek az Ön munkái között. Mit jelent az Ön számára, hogy rendszeresen kérik fel ezzel a meghatározó és lényeges témával kapcsolatban?

Számomra alapvetően fontos a hit, és valóban kiváltság vallásos témákkal foglalkozni. De bizonyos szempontból nehéz is, mert vannak kötöttségek. Rendszeresen szoktunk járni férjemmel a bolognai könyvvásárra, ahol azt látjuk, hogy nagyon sokféle vallásos gyerekkönyv és biblia létezik már, akár extravagáns megoldásúak is. Én próbálok egyensúlyozni a modern és a történetekhez kapcsolódó hagyományok között. 

Az illusztrációk készítése néha lelkigyakorlattal ér fel! 

Ilyenkor beleképzelem magam az adott történetbe, egy-egy szereplő bőrébe, és igyekszem átérezni,  megérteni a lényegét. Jó szívvel ajánlom ezt a megközelítést vállalkozó szellemű felnőtt olvasóink számára is, mert így különleges élményekkel gazdagodhatnak.

Az élményekhez kapcsolódva: a honlapon számos olyan tárgyat is találhatunk, amelyek szereplői, kilépve a könyvekből, a környezetünket gazdagíthatják.

Magyar és idegen nyelvű könyveink meg a Kerekítő kiadványok mellett saját termékeinket is igyekszünk ezen a felületen bemutatni. Ezek között szerepel egy szentképsorozat, ami az elmúlt időben nagyon népszerű lett. Csakúgy, mint a családi naptárunk, melyet idén már tizedik alkalommal adunk ki. De társasjátékok, tányéralátétek, mécsesernyők és falmatricák is találhatóak  itt, melyből már a Tűzoltó utcai Gyermekklinika szobáiba is került néhány. Érdekes és értékeket közvetítő ajándékok lehetnek ezek. Az is célom, hogy rendszeresen közzé tudjam tenni a honlapon a hozzám kapcsolódó újdonságokat, kiállításokat és megjelenéseket.

Sokoldalúságát mutatja a reklámgrafika
jelenléte is a bemutatott munkák között.  

Nagyon érdekes és nagyon kedves volt minden ilyen megbízásom. A legtöbb reklámgrafikai munkám is gyermekekhez köthető, és nagyon szerettem őket tervezni. Az olyan grafikai arculatok megvalósítása során, mint amilyen például a Mildibé gyermektápszeré volt, sok mindent kellett összeegyeztetni. Egyszerre volt a munkám tárgytervezés és mesekönyv jellegű illusztrációs feladat. Szívesen készítenék még hasonlókat!

Milyen kiállítások vagy rendezvények
alkalmával találkozhatunk a képeivel?

Idén a járvány miatt sajnos több kiállítás és könyvbemutató is elmaradt. Reméljük, jövőre sikerül majd őket megtartani! Nagy reményeket fűzünk a jövő évre átszervezett Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszushoz, amire új, nagyszabású anyaggal is készülök. Az Ars Sacra Fesztivál alapítója, Dragonits Márta felkérésére sorozatot tervezek magyar szentekról, melyet utcai kiállítás/installáció keretében fogunk bemutatni. Ezek nagy méretű felületeken megjelenő kompozíciók lesznek, amelyek révén megismerhetjük néhány magyar szent élettörténetét, jellegzetes karakterét.

Min dolgozik jelenleg, milyen tervei vannak a
következő hónapokra?  

Kapcsolatban vagyok egy brit kiadóval, akik
már többször kértek fel vallásos gyermekkönyvek illusztrálására. Ezeknek jó része
a Harmat Kiadó gondozásában magyar fordításban is megjelent. Most egy olyan
kiadványon dolgozunk, melyben Jézus példabeszédei állatos történetekké
átdolgozva jelennek meg. És van egy hasonló, példabeszédes kártyákból álló társasjáték
is, ami jövőre a Parakletosz Kiadónál fog megjelenni.  

A vallási témákhoz kapcsolódóan kérem, ossza
meg velünk, hogy hogyan készül a karácsony közelgő ünnepére, hogyan éli meg az
adventet? Segítenek a ráhangolódásban az illusztrációk?

Az az igazság, hogy ebben mindig van időbeli eltolódás, mert a karácsonyhoz kapcsolódó témákkal nyáron szoktam foglalkozni, hogy szeptemberre megjelenhessenek. A húsvéti témákat pedig általában télen tervezem.

Azért a példabeszédek és a szentekről való gondolkodás mindig segítik az elmélyülést.

Az én életemben viszonylag későn jelent meg az advent. Gyerekkoromban még nem igazán volt szó róla. Számomra a ’90-es évektől kezdve határozta meg a karácsony előtti várakozást az advent. Azóta a barátainkkal együtt mindig úgy indítjuk, hogy az első vasárnap összejövünk, énekelünk, és elmondjuk egymásnak az adott évben számunkra fontos vagy kedves, szívmelengető történeteinket. Van, aki verset vagy irodalmi művet is hoz, és azzal ajándékozza meg a többieket. Meghitt élmény a közös gyertyagyújtás, amint évről évre mindannyian nagyon várunk. Idén ezt csak online tudtuk megvalósítani, de nem akartuk kihagyni, sőt így külföldön élő barátaink is be tudtak kapcsolódni a beszélgetésbe.

A hétköznapokon igyekszünk esténként is imádkozni, énekelni, hálát adni az éppen aktuális napi élményeinkért, kisebb-nagyobb örömeinkért. Sokszor nekiveselkedek, hogy a hajnali rorátéra is eljussak. Ritkán sikerül, de ha mégis, akkor úgy érzem, hogy  gazdagabbá teszi a várakozás heteit. Igyekszem lassítani ezt az időszakot, hogy a felkészülés, a várakozás öröme révén az ünnep még inkább teljes legyen. Kívánom, hogy ebben a nehéz időszakban minél többen megismerhessék ennek az örömét!