Urbán András főszervező a sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus-járvány ellenére igyekeznek minden tervezett előadást megtartani.

A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Franciaországból, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

A tizenkettedik Desiré fesztivált, a régió egyik legizgalmasabb színházi eseményét a Franciaországból érkező Atelier 3+1 társulata nyitja Omma című előadásával. Ez Nagy József legújabb rendezése, amelynek az első külföldi előadását láthatja a közönség Szabadkán november 22-én.

 Urbán András a Desiré Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón
Fotó: Tóth Imre

Másnap a belgrádi Bitef Színház mutatja be Mozgás című előadását. A produkció hat különböző világba kalauzolja el a nézőt a kortárs tánc és a szavak segítségével.

Az aznapi program része Pintér Béla legismertebb darabja, a Parasztopera is, az Újvidéki Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójában, Keresztes Attila rendezésében.

A fesztivál harmadik napján Urbán András rendezését, a montenegrói Barski Ljetopis és a Podgoricai Városi Színház közös produkcióját, a Don Quijote modern köntösbe bújtatott változatát tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezt még aznap az Újvidéki Színház, az East West Centar Sarajevo, a budvai Grad Teatar, valamint a cortanovci Novi Tvrdjava Teatar által előadott, Aleksandar Tisma regénye alapján készült, Az ember ára című darab követi Boris Lijesevic rendezésében. A dráma egy háborús, vallási, faji, politikai és mindenféle más türelmetlenség által uralt világban játszódik, és azt a kérdést feszegeti, érdemes-e egyáltalán ilyen körülményeket elfogadva élni.

November 25-én a belgrádi Jugoszláv Drámai Színház Miért lett R. úr ámokfutó? című előadása várja nézőit. A darab alapkérdése az, hogy mitől kattan be hirtelen egy rendezett körülmények között élő középkorú férfi, és ennek mi köze van a mindennapjainkhoz.

Ugyanaznap, a közkedvelt Kokan Mladenovic által rendezett, A Woland-alkalmazás című interaktív produkció a közönségre bízza a színpadi történések irányítását.

A fesztivál november 29-én, háromnapos szünet után folytatódik.

A Szarajevói Háborús Színház SARTR, a Zetski Dom Királyi Színház, a Belgrádi Drámai Színház, valamint a Szarajevói Nemzetközi Színházi Fesztivál MESS Színpad koprodukciójában az Ez nem az című nagyszabású előadást láthatja a közönség.

A Desiré utolsó napján, a Látókép Ensemble előadásában Hajdu Szabolcs trilógiájáé – az Ernelláék Farkaséknál, a Kálmán-nap, valamint az Egy százalék indián – lesz a főszerep.

Nyitókép: jelenet a Látókép Ensemble Ernelláék Farkaséknál című előadásából.