fbpx

A doni katasztrófa 80. évfordulójára emlékeztek az ismeretlen katona sírjánál Pákozdon

A megemlékezésen felavatták a Nemzeti Örökség Intézete és a Katonai Emlékpark Pákozd nemzeti emlékhely által felállított parcellakövet, amely egy QR kód segítségével minden látogatónak tájékoztatást ad az ismeretlen katona exhumálásáról, hazahozataláról és újratemetéséről.

A megemlékezésen Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese arra mutatott rá, hogy mivel a doni hősök életükben nem kaphatták meg az őket megillető tiszteletet, nekünk, utódoknak kell ezt megtennünk.

Ezeket a katonákat bűnösökként kezelték, mivel a Szovjetunió ellen harcoltak, hőstetteik nem létezhettek – mondta Vargha Tamás. Kiemelte: a Don-kanyarban végsőkig helytálló honvédek hősök voltak, az elesettek hősi halottak, fegyverviselő és használóként nem áldozatok, hanem áldozatot hozó magyar katonák, akikre ezért tisztelettel kell emlékeznünk, méltatva kitartásukat és példaként tekintve kötelességtudásukra.

Vargha Tamás

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy ez a kápolna az első emlékmű a rendszerváltás után, mely egy méltatlan elhallgatásra ítélt hadsereg és elfeledett halottainak tisztessége érdekében épült. Emlékezünk hát kegyelettel és méltósággal, azzal a gondolattal és hittel a szívünkben, hogy a vesztes csatáknak is vannak hősei” – zárta beszédét Vargha.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója beszédében elmondta: a Nemzeti Örökség Intézete tavaly indította el azt a kezdeményezését, amelynek keretében úgynevezett okos parcellaköveket helyez el olyan temetkezési helyeknél, amelyekben a nemzeti sírkert részeként védett sír található. Bár a pákozdi nemzeti emlékhelyen található ismeretlen katona sírja nem lehet része az állam által védett sírok közösségének, az itt felállított hasonló parcellakő a rajta szereplő QR-kód segítségével mindenkinek részletes tájékoztatást ad az itt nyugvó ismeretlen hős exhumálásáról, hazahozataláról és újratemetéséről.

Móczár Gábor

„A Don-kanyarban történtek arra tanítanak minket, magyarokat, hogy idegen érdekekért, más nemzetek közötti harcban részt venni csak felesleges és súlyos áldozatokat jelenthet nemzetünknek. Ma, amikor háború zajlik a szomszédunkban, különösen fontos ezt a tényt minden nap szem előtt tartani, és minden erőnkkel a békéért harcolni. Erre emlékeztessen mindannyiunkat a ma felavatott, tájékoztatást és méltó megjelölést szolgáló szimbólum” – hangsúlyozta a NÖRI főigazgatója.

80 éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125–130 ezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba.

Képek forrása: NÖRI

A rovat további cikkei