fbpx

A Ferenczy Múzeum kiállításait is megnézhetjük a fotelből

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) is bekapcsolódott abba a kezdeményezésbe, amelyben a múzeumok a kényszerű zárva tartás miatt online mutatják be gyűjteményeiket és munkájukat, virtuális sétákat is kínálva.

Az FMC honlapjának látogatói egyebek mellett megismerhetik a Szentendre történetével szorosan összekapcsolódó múzeum történetét, valamint gyűjteményeit és munkáját.

A tucatnyi múzeumot és kiállítóhelyet működtető FMC tevékenységét az élő hagyomány határozza meg, „ma is több mint száz képzőművész él Szentendrén, köztük számos Kossuth-díjas, iskolateremtő mester, a kortárs művészet képviselői”. A virtuális séta során a látogató végignézheti a kiállítások archív gyűjteményét, és megismerkedhet a képzőművészeti gyűjtemény tíz emblematikus alkotásával, melynek mindegyike Szentendréhez kötődik.

Olvasnivalókat is kínál a múzeum, hiszen a weboldalon böngészhetők a legnépszerűbb kiállítások katalógusai, de találni tudományos igényű tanulmánykötetet is a gyűjteményben, a múzeum régészeti tevékenységéhez kapcsolódva pedig a legfontosabb leletekkel lehet találkozni.

Az FMC múzeumpedagógusai rendszeresen jelentkeznek új, letölthető anyagokkal és interaktív játékokkal, hogy a legfiatalabbak és a játékos kedvű idősebbek se unatkozzanak.  A Múzeumozz a szobádból! oldal folyamatosan frissülő tartalmát az iskolai tanulmányok kiegészítésének is szánják, ahol már most letölthető a Czóbel Béla munkásságát feldolgozó kreatív könyv izgalmas feladatokkal.

A múzeum a közösségi oldalain naponta több új poszttal is készül különböző témákban, így a képzőművészeti gyűjtemény darabjairól, régészeti és néprajzi kincsekről közöl rövid leírásokat, valamint múzeumpedagógiai játékokra invitálja a kicsiket és nagyokat, emellett ízelítőt adnak az épp nem látogatható tárlatok különleges darabjaiból, például Ferenczy Noémi, Czóbel Béla, Kmetty János és Kovács Margit műveiből, hamarosan pedig finisszázst rendeznek a virtuális térben a Kucsera Ferenc mártíriuma tárlat zárása alkalmából.

A múzeum YouTube csatornáján számtalan film nézhető meg régi és aktuális kiállítások megnyitóiról, legszebb műtárgyairól, izgalmas felfedezéseiről, de interjúk is láthatók a kiállító művészekkel, továbbá „így készült” videók és kisfilmek.

Az irodalom területéről két huszadik századi, kultúrtörténetileg meghatározó folyóirat, a betiltott Mozgó Világ és a vajdasági Új Symposion kiállításai járhatók be a virtuális térben.

Nyitókép: Ferenczy Múzeumi Centrum

A rovat további cikkei