A Kenyér Milad bácsi asztalán című győztes regény írója az első líbiai, egyben az eddigi legfiatalabb díjazott a 2007-ben életre hívott elismerés történetében. A könyv az első regénye az újságíróként és novellistaként ismert szerzőnek.

A Nemzetközi Díj az Arab Fikcióért (IPAF) elnevezésű, 50 ezer dollárral járó, az abu-dzabi kulturális és turisztikai minisztérium, valamint a londoni Booker Prize Foundation által szponzorált, ezért „arab Bookernak” is nevezett díjat vasárnap este adták Abu Dzabiban. A jelöltek szűkített hatos listájára bekerült másik öt szerzőt fejenként 10 ezer dollárral jutalmazták.

A zsűri indoklása szerint a regény, amely vallomások és személyes tapasztalatok keveréke, mélyenszántó és körültekintő kritikája a férfiasságról és nőiességről alkotott uralkodó koncepcióknak.

A győztes regény főhőse, egy Milad nevű férfi hasztalanul próbál megfelelni a férfiasságról szóló elvárásoknak líbiai falujában. Miután megismerkedik leendő feleségével, Milad végzi a háztartási munkákat, miközben a nő munkába megy. Csak kerülőutakon tudja meg, hogy ezért megvetik őt a faluban.

A zsűri szerint a regény bizonyítja az arab nyelv formálhatóságát és magas színvonalát, továbbá azon képességét, hogy természetes módon és minden erőlködés nélkül tárgyalja test és lélek meghitt kérdéseit.

Mohammed Alnaasz fél év alatt, Tripoli bombázása közben és a pandémia alatt írta meg könyvét a teljes elzártságban. Mint mondta, az irodalmi alkotómunka volt a menedék az őrület elől.

A fődíjjal együtt jár, hogy a szervezők finanszírozzák a győztes mű angol nyelvű kiadását.

A díjat tavaly Dzsalal Bargasz jordániai író nyerte el A könyvárus jegyzetei című művével.

Nyitókép forrása: libyanexpress