fbpx

A férfiélet stációi Bartók zenei nyelvén

A Bartók – Mozgásban című koncertszínházi előadásban Bartók ritkán hallható férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék egy férfiember életének állomásait, lelki stációit mutatják be.

Bartók Béla sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903 és 1935 között, amelyek a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt. A Szent Efrém Férfikar célja a Bartók – Mozgásban című koncertszínházi előadással, hogy ezeket a kevéssé ismert remekműveket is prezentálja.

A darabot Bubnó Tamás koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar.

A mozgás elsősorban a szólamok, a zenei folyamatok és a kompozíciós építkezés láttatására szolgál, s ez időnként ötvöződik a népdalok tartalmi megjelenítésével. Az előadást a Szent Efrém Férfikar 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján mutatta be a Hagyományok Házában online közvetítésen. 2022. május 13-án a 20 éves Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs először adja elő a Bartók – Mozgásban produkciót élő közönség előtt.

Nyitókép: Szent Efrém Férfikar

A rovat további cikkei