Az amerikai filmakadémia ősszel megnyíló Los Angeles-i múzeuma az Oscar-történet rasszizmussal kapcsolatos problémáival is foglalkozik majd, nem söprik a szőnyeg alá a kényelmetlen kérdéseket sem. Az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia csaknem száz évig álmodott a filmművészet csodáját bemutató múzeumról. A múzeum terve hosszú előkészítés után Los Angelesben valósult meg. Különböző okok, majd a pandémia miatt már többször el kellett halasztani a megnyitását, a legutóbbi közlemény szerint szeptemberben nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Az Oscar-jelölések lezárását követően Laura Dern, a tavaly a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjával elismert színésznő vitte virtuális túrára az újságírókat a múzeumban.

Mint elmondta, a múzeum nem szégyenlősködik: az Oscar történetének problematikus eseményeivel is foglalkoznak majd, köztük azzal az évvel, amikor csak fehér színészek kaptak jelölést a díjra, nem titkolják a nők alulreprezentáltságát a filmiparban, valamint Hattie McDaniels, az első fekete Oscar-díjas színésznő ügyét sem, akivel 1940-ben méltatlanul bántak a díjátadón. Az Elfújta a szél című filmért díjazott McDanielst szegregált asztalhoz ültették, távol a film fehér szereplőgárdájától.

Bill Kramer, a múzeum igazgatója elmondta: nem akarják elhallgatni azokat a pillanatokat, színészeket, filmeket, amelyek kényelmetlenek, szembe akarnak nézni a problémákkal, megvilágítani a hátterüket, és be akarják mutatni őket kiállítótereikben. A Renzo Piano tervei alapján épült 50 ezer négyzetméteres múzeum Hollywood olyan legendás kincseit állítja ki, mint Drakula fekete köpenye vagy Judy Garland piros cipellője az Óz, a csodák csodája című filmklasszikusból.

A független filmeseknek szentelt kiállítások első kurátorai között lesz Spike Lee és Pedro Almodóvar.

Kramer arról is beszélt, hogy amennyiben nem lesz biztonságos a helyzet, nem nyitják ki a múzeumot. Ugyanakkor hozzátette, hogy a maga részéről optimista, mivel az intézmény már készen áll a látogatók fogadására, és az oltások miatt Kaliforniában szeptemberre mérséklődhet a járvány.

A szeptember 30-ra kitűzött megnyitót egyhetes virtuális ünnepségsorozat előzi meg. A programban olyan Oscar-díjas színésznőkkel is beszélgetnek majd, mint Sophia Loren, Whoopi Goldberg, Marlee Matlin és Buffy Sainte-Marie kanadai-amerikai énekes-dalszerző.

Nyitókép forrása: Flickr