Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a Magyar Mozgókép Fesztivál. A hazai filmek veszprémi seregszemléjén 100 hazai mozgóképes alkotás mellett számos ingyenes koncertet és zenei programot is kínálnak a szervezők. A Budapest Bár, a Kaláka, Szirtes Edina Mókus, Vecsei H. Miklós, a Koszika duó koncertjei után a legkülönbözőbb stílusú DJ-k állnak keverőpult mögé.

A Hot Jazz Band A magyar film hőskora című műsorával lép fel
A Hot Jazz Band A magyar film hőskora című műsorával lép fel

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében három város, Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi várja a filmbarátokat és a zenekedvelőket június 12-től 15-ig.

A zenei programokat Dj Elf kezdi június 12-én 22 órakor a veszprémi FOTONban.

Június 13-án 21 órakor szintén a FOTONban Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott némafilmje, a Rabmadár pereg élő zenei kísérettel. A filmben egy pillanatra feltűnik Szabó Lőrinc költő is. Ugyanott 23 órakor DJ Sam Starion & El Bublo együtt állnak a lemezek mögé.

Június 14-én 17.30-kor a Koszika duó adja elő a FOTONban Erdélyi mesék című műsorát. Este 20.30-kor Nagy Anikó Mária és Lukácsy György az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című alkotását vetítik le, majd a film betétdalainak énekese, Koszika ad jazzkoncertet. Éjfél előtt egy órával veszi át a keverőpultot a népszerű színész és rendező, DJ Szabó Simon.

Június 14-én 17 órakor Veszprémben, az Óváros téri Filmio Fröccsteraszon meséli el Cseh Tamás élettörténetét Vecsei H. Miklós Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán, több mint 20 dal kíséretében. Aznap 19 órakor az 55 éves Kaláka lép fel ugyanott. A zenekarról készült dokumentumfilm a fesztivál versenyprogramjában is szerepel. Este fél tíztől a Budapest Bár koncertezik.

Június 15-én 18 órakor a FOTONban Szirtes Edina Mókus ad koncertet, 19 órakor a tejszínhab.zenekart ismerheti meg a közönség. A formáció tagjai közül négyen színészmesterséget tanulnak Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila óráin, ötödikük a Zeneakadémiára jár. Este kilenckor az 1920-as, '30-as, '40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a Hot Jazz Band adja elő A magyar film hőskora című koncertjét. Őket DJ Titzkrisztián követi, aki kizárólag vinyl (bakelit) lemezekről játssza a szettjeit. Vele párhuzamosan a FOTONban DJ LVL és Infraghandi tart filmes afterparty-t az eklektika jegyében.