fbpx

A fővárost érintő kérdésekkel foglalkozik a 15. Budapesti Építészeti Filmnapok

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 2. és 5. között kerül sor a Toldi Moziban. A 15. alkalommal megrendezendő fesztivál Budapest 150. születésnapjának alkalmából a főváros szempontjából releváns filmekkel jelentkezik.

Budapest egyesülésének 150. évfordulója egybeesik a Budapesti Építészeti Filmnapok 15. születésnapjával. Miközben nevében őrzi építészeti örökségét, a fesztivál mára befogadta mindazokat a témákat is, amelyek a kortárs építészetet meghatározzák: filmjeik az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak. Olyan kihívásokról szólnak a filmek, mint a dzsentrifikáció és a hátrányos helyzetű csoportok perifériára szorulása, a lakhatási válság, a várost megfojtó egyéni közlekedés, a geopolitikai nagy szereplőinek városi térfoglalásai, a modern örökség megtagadása és eltűnése.

A műsorkínálatban egyaránt helyet kapnak emlékezetes filmek a programsorozat elmúlt másfél évtizedéből, Budapestről szóló rövidfilmek, vagy olyan, más városokban vagy tájakon forgatott filmek, amelyek rímelnek Budapest legfontosabb kihívásaira. A vetítéseket különböző előadások és kerekasztal-beszélgetések kísérik, amelynek résztvevői arra keresik a választ, hogyan akarunk élni a következő 15 vagy 150 évben Budapesten.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

A rovat további cikkei