fbpx

A Görbeország nyerte az idei Highlights of Hungary közönségdíját

Az elmúlt évek rekordjait megdöntve százegyezer szavazat érkezett a jelöltekre. Két fődíjat adtak át: az egyiket a Highlights of Hungary nagykövetei, a másikat pedig a közönség szavazatai alapján ítélték oda.

A Görbeország Mikszáth Kálmán jelzője volt a Palócföldre, azaz Hont, Nógrád, Heves, Borsod, Gömör történeti megyékre. Mohos Zsófia gyermekkorában sok időt töltött itt, később, már fotográfusként ezt a tájat és az ott élő embereket fotózta, akik nem ápolják a hagyományokat, hanem azok az életük szerves részét képezik. A képeken keresztül mi is eljuthatunk a végtelenül szeretnivaló, egyszerre kemény és hívogató, színes, de megpróbáltatásokkal teli világba, melyet áthat őseink öröksége, a magyarság változatos, csodálatos kultúrája.

„Úgy gondolom, hogy amíg élünk, rajtunk múlik, hogy a szépre fordítjuk-e a tekintetünket. Fotográfusként a célom mindig az értékes és a szép megőrzése. Palócföld egy olyan világ, ahol még rengeteg kincset találhatok és mutathatok meg mindazoknak, akik valamilyen módon tudnak és szeretnének kapcsolódni Görbeországhoz” – fogalmazott Mohos Zsófia, akit egy korábbi kultúrrandiban mutattunk be.

Terka néni arca is megváltozik, amikor viseletet ölt magára (Rimóc). Fotó: Mohos Zsófia

Az idei közönségszavazás a korábbi évek rekordjait is megdöntötte, százegyezer szavazatot adtak le a jelöltekre. A Görbeország után a legtöbb voksot Orosz Örs kapta, aki a Sine Metu társasággal Szlovákia pusztuló vagy elpusztított magyar emlékeinek felkutatását és megmentését tűzte ki célul, a harmadik dr. Kőnig Róbert gyermeksebész lett.

A Highlights of Hungary nagykövetei idén Berend Ferenc agrármérnök no-till gazdaságát szavazták meg kedvenc történetüknek, ahol a szántást elhagyva, forgatás nélküli művelésre tértek át 2011-ben, a no-till művelést pedig 2019 évtől végzik. Különdíjat kapott A besúgó (a sorozat fiatal színészei közül korábban interjút készítettünk Szőke Abigéllel és Borbély Richárddal, az EFOTT-on rendezett kerekasztal-beszélgetésről pedig ebben a cikkünkben számoltunk be), a WeHEAT System, a LEGO Oroszlán Projekt, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és Sikentáncz Szilveszter.

Nyitókép: Botár Gergely / Highlights of Hungary

A rovat további cikkei