A Gyűrűk Ura-trilógián alapuló sorozatot készített az Amazon, az első évadot 2022 szeptemberében mutatják be. Az amerikai internetes kiskereskedelmi vállalat és streaming szolgáltató közlése szerint hétfőn fejeződött be a forgatás Új-Zélandon.  

Az egyelőre cím nélküli sorozat egyes epizódjai heti ritmusban lesznek láthatók. Az Amazon az első képeket is bemutatta a sorozatról, amelyet több évadra terveznek.

A történet A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége, tehát J. R. R. Tolkien (1892–1973) fantasy trilógiájának első része előtt játszódik. A főbb szerepekben látható lesz Cynthia Addai-Robinson és Robert Aramayo.

A megfilmesítési jogokért az Amazon információk szerint 250 millió dollárt (75 milliárd forintot) fizetett Tolkien hagyatéka kezelőjének. A produkció költségei emellett évadonként 100-150 millió dollárra (30-45 milliárd forint) rúgnak.

A Gyűrűk Ura-trilógiát az Amazon vásárlói 1999-ben az évezred kedvenc könyvévé választották. A BBC egy 2003-as közvélemény-kutatása szerint ez minden idők legkedveltebb regénye.