A Maladype Színház legújabb előadása, a Pénelopeia az Odüsszeia, a trójai háború, valamint Ithaka királynéjának, Pénelopénak, az asszonyi hűség megtestesítőjének Margaret Atwood általi sajátos mítoszfeldolgozásán alapul. A 2005-ben írt nagy sikerű regény színpadi adaptációja a Hádész fogságában őrlődő Pénelopé tragikus sorsával foglalkozik.

Részlet az előadásból. Fotó: Maladype / Németh Mónika
Részlet az előadásból. Fotó: Maladype/Németh Mónika

Balázs Zoltán rendezése Odüsszeusz sokat tapasztalt, bátor és találékony feleségének szemszögéből meséli újra az ismert ókori történetet, felerősítve a mítosz női aspektusait. A rendezői koncepció érzékenyen építi be az előadás szövetébe az Odüsszeusz és a fia, Télemakhosz által felakasztatott tizenkét szolgálólány titkokkal teli történetét és megöletésük erkölcsi vetületeit.

A Maladype Színház magyar-makedón-lengyel koprodukcióban készülő legújabb bemutatója változatos színházi műfajokban kiteljesedő összművészeti produkció. A rendhagyó dramaturgiára épülő rendezői elképzelés verbális, akusztikus és vizuális ingerek által teremti meg a színésznők virtuóz jelenlétét előtérbe helyező előadás egyedi rendszerét.

A Magyarországon először színpadra álmodott történet főszereplője Varga Gabriella. Unokanővérét, Helenét Orbán Nelli, szolgálólányait Bajkó Edina kelti életre. Az összművészeti alkotás zenéjét Kovács Adrián zeneszerző jegyzi, akinek nevéhez olyan emblematikus előadások kapcsolódnak, mint a Liliomfi, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen, A diktátor, A Pendragon-legenda, A nagy Gatsby, a Veszedelmes viszonyok vagy a Szerelmek városa.

A budapesti bemutató időpontja:  2024. május 31., A Harmadik Hely
A gyulai bemutató időpontja:  2024. július 22., Gyulai Várszínház, Kamaraterem