Az év elején a Filharmónia Magyarország magyar vonósnégyesek részére írt ki pályázatot. A Végh Sándor vonósnégyes program célja a magyar vonatkozású zenetörténet egyik legsikeresebb műfajának, a vonóskvartett hagyományának ápolása és fejlesztése, széles körű integrálása a zenei életbe. Mesterkurzusokkal és koncerttel zárják a programot.

A magyar kvartettek az elmúlt évszázadokban kiemelkedő világsikereket értek el.  A program kapcsán a Filharmónia Magyarország részt vállalt a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében, valamint a fiatal vonósnégyes-generáció nagyközönség előtti bemutatásában.

Az esemény zárásaként november 15-től 17-ig a nyertesek szakmai továbbképzését mesterkurzusok keretében biztosítják, világhírű szakemberek (mentorok) segítségével. Végül, november 18-án a Vakok Intézetében a Nádor-teremben a képzés ingyenes koncerttel zárul, ahol a közönség is részese lehet a nagy múltra visszatekintő vonósnégyes-kultúra bemutatásának.

Olyan fantasztikus műveket hallhatnak majd, mint Bartók 2. vonósnégyese, melyben a zeneszerző egységes hangulatot teremt a lelki harmónia tökéletes megformálásával. Ahogy Haydn a születés, Mozart a rajongó gyermek, úgy a beteljesülés „súlyos” klasszikusa Beethoven: az est folyamán a mester a-moll és D-dúr vonósnégyeseivel is találkozhatnak a résztvevők. Végül Mendelssohntól, a romantika kakukktojásától az a-moll vonósnégyes is felcsendül. Ő könnyedségével szórakoztat, célja, hogy a kamarazene újra a paloták, koncerttermek dísze legyen.

További információ a www.filharmonia.hu oldalon.

Nyitókép: Keller Quartet. Forrás: a Filharmónia Magyarország Facebook-oldala