Hurrikán- és aszályálló, valamint tüzek ellen védett város is épül Egyesült Államokban.

A floridai Babcock Ranchet úgy építették meg, hogy képes legyen károk nélkül átvészelni a hurrikánokat. A várost 2022 szeptemberében érte az első hurrikán, a 4-es kategóriájú Ian. A viharrendszer 150 halálesetet és 112 milliárd dolláros kárral okozott.

A Babcock Ranch nevű floridai város az Ian hurrikán útvonalának közepén helyezkedik el, ennek ellenére csaknem érintetlenül vészelte át a hatalmas vihart, majd 2023-ban az Idalia hurrikánt is. Az államban igen gyakori jelenség a ciklon. A National Geographic beszámolója szerint a sík terület sem segít, ami miatt a sok csapadékkal járó, közel féléves hurrikánszezon igen sok problémát okoz. Ráadásul a klímaváltozás csak növeli a viharok számát.

Babcock Ranch 2018-ban épült. A tervezés során – régi vízrajzi térképek alapján – figyelembe vették a terület természetes vízfolyását, és annak megfelelően alakították ki az építmények és a tavak helyét. Emellett helyi, őshonos növényeket telepítettek.

A vállalkozás sikeresnek bizonyult. Az Ian hurrikán tombolása alatt – Florida nagy részével ellentétben – itt egyáltalán nem volt áramszünet, és az internet és az ivóvízellátás is fennakadások nélkül működött. Egy ilyen természeti katasztrófa több tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhatott volna.

A National Geographic ismertette, hogy vannak még hasonló kezdeményezések az Egyesült Államokban: Utah államban például aszályálló, Kaliforniában pedig a tüzek ellen védett város épül.

Nyitókép: a hurrikánálló floridai Babcock Ranch. Fotó: Marco Bello / AFP