Az 1990 utáni kutatások eredményeképpen sikerült a szakirodalomban az egykori honvédek, áldozatok és túlélők emlékeihez közelíteni a nagytörténetet. A kulturális emlékezet fősodrában azonban még hiányzik a társadalmi megegyezés az eseményekkel kapcsolatban.

Kevéssé közismert, hogy a magyar hadseregek áldozatainak sorsával már 1944 előtt is foglalkozott a kormányzat, noha a doni katasztrófa jelentőségét a lakosság csak sokára ismerte meg. A pártállam idején is történt néhány lépés, hogy legalább

a művészet megjelenítse az elbeszélhetetlent, és részben tabut törjön.

Sára Sándor, Csoóri Sándor és Hanák Péter dokumentumfilmjei (Krónika, Végjáték) az utolsó pillanatban keresték meg a túlélőket, akiknek vallomásai – ameddig azt a pártvezetés engedte – valódi traumatikus szembenézést kínáltak a teljes társadalom számára.

Az MMA MMKI által kezdeményezett konferenciasorozat az összetett jelenséget részeire bontva tárgyalja, így külön beszélnek a kutatók a hadi események, a politikai döntések és a társadalmat érintő tragédiák kulturális megjelenéséről.

Az első alkalommal a katonai harcok művészeti lenyomata a konferencia témája.

A kutatás úttörő módon kiterjed arra, ahogy azt a magyar állam 1944-ig láttatta (illetve látni engedte), valamint a pártállami beszédmóddal szemben megfogalmazott elbeszélésekre. Az előadók tudatosan szakítanak a hagyományos történeti narratívákkal, helyettük rámutatnak a konkrét kultuszépítésre, (ponyva- és szép-) irodalmi, építészeti, filmes és zenei megjelenítésekre.

Előad többek közt Tóth Zsolt hadtörténész, a Nemzeti Örökség Intézete osztályvezetője, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, aki a hőskultuszépítésről és a hadisírrombolásról beszél. Benke Attila filmtörténész, filmkritikus a II. világháború ábrázolását mutatja be az 1939–1944 között készült magyar filmekben. Windhager Ákos művelődéstörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa az előadásában Hidas Frigyes Gyászzene egy hadseregért című művét vizsgálja annak kapcsán, hogy mit lehet a zenében megmutatni a doni katasztrófáról.

A konferencia után filmvetítés zárja a rendezvényt. A május 16-án, 10 órakor kezdődő konferencia élőben követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján.

Nyitókép: Késmárky Kálmán (b) és Góth Sándor színészek játszanak Balázs Béla: Boszorkánytánc című drámájának bemutatóján a Belvárosi Színházban (1945). Forrás: MTI