fbpx

A járvánnyal foglalkozó filmekkel nyit a Szarajevói Filmfesztivál

A koronavírus-járvánnyal foglalkozó és a pandémia idején készült filmekkel nyit a pénteken kezdődő Szarajevói Filmfesztivál.

Az augusztus 20-án záruló rendezvényt az Oscar-díjas boszniai rendező, Danis Tanovic legújabb filmje, a Tíz csevapcsicsa fél lepényben (Deset u pola) nyitja. A komédia két csevapcsicsasütőt mutat be, akik barátok voltak, ám a járvány miatt kialakult helyzetben riválisokká váltak, és nem találják a helyüket.

Helena Vuković a Tíz csevapcsicsa fél lepényben című filmben

 A Levelek a világ végeiről (Letters from the Ends of the World) a szarajevói Tarr Béla Filmműhely végzőseinek alkotásait gyűjti össze. A 14 kisfilm a járvány elején készült a készítők otthonaiban.

A Szarajevói Filmfesztiválon összesen 84 film versenyzik négy kategóriában a Szarajevó Szíve elnevezésű fődíjért.

 A Szarajevói Filmfesztiválon több magyar filmet is vetítenek.

Az egész estés filmek versenyprogramjában lesz látható Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című alkotása, míg a dokumentumfilmek versenykategóriában Kőrösi Máté Dívák című filmjét vetítik. Diákfilm kategóriában három magyar alkotást is láthatnak a nézők, Rudolf Olivér Fonica M-120 című filmje, Bíró Bálint Félhomálya, valamint Szakály Réka Anna Reduction című kisfilmje is versenybe száll a kategória fődíjáért.

Versenyprogramon kívül vetítik még Mundruczó Kornél legújabb moziját, az Evolúciót, Nagy Dénes Természetes fény című filmjét, valamint Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című sikerfilmjét.

 A tavalyi évben a járvány miatt a fesztivált online formában szervezték meg. Idén a vetítéseket élőben, főként szabadtéren szervezik meg a közönség számára, a szakmai beszélgetések és a műhelymunkák viszont ezúttal is a virtuális térben zajlanak majd.

 A tiszteletbeli Szarajevó Szíve díjat az idén Wim Wenders német rendező veheti át.

Nyitókép: A legjobb dolgokon bőgni kell

A rovat további cikkei