A programokat a több mint hatszáz éves gótikus téglavár udvarán, a tószínpadon, a felújított kamaraszínházban, illetve a város más helyszínein, utcáin, terein rendezik meg. Csaknem két hónapon keresztül olyan összművészeti programsorozatot kínál a Gyulai Várszínház, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi művészeti élményeket a színház szlogenjének megfelelően: „Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít”.

Ezt a célt szolgálja a műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége is: a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a blues, a népzene, a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várják a látogatókat.

Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein: Hegedűs a háztetőn
A legnevesebb hazai és határon túli magyar művészek mellett világsztárok is fellépnek a színház programjain.

A Gyulai Várszínházban 16. alkalommal, ezúttal csak magyar társulatokkal szervezik meg a Shakespeare Fesztivált, amely június 28-tól július 4-ig tart majd. A fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház és dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatójaként láthatják majd a nézők Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Hamlear című darabját a Várszínpadon, Őze Áron rendezésében.

A Vígszínház Pesti Színháza a Lóvátett lovagokat, a Katona József Színház az Othello, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárd című előadását hozza el Gyulára. Láthatjuk majd a Kabóca Bábszínház, a veszprémi Petőfi Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában a Rómeó és Júliát. Érkeznek Gyulára egyetemisták is Kaposvárról a Rómeó és Júlia című, Vidnyánszky Attila rendezte beavató- és missziójellegű előadásukkal, illetve a Városmajori Szabadtéri Színház produkciójaként a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai is előadják az Ahogy tetszik továbbgondolását kortárs versekkel, aktuális szövegekkel.

William Shakespeare: Lóvátett lovagok
Az utóbbi évek új kezdeményezéseit is folytatja a helyi kulturális intézmény.

A Székely János Napok, a Weöres Sándor Napok és a tavalyi nagy sikerű Márai Sándor Napok után idén Szabó Magda munkásságára hívják fel a figyelmet. A Nemzeti Színházzal közösen bemutatják Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében. A közönség emellett láthatja majd a Gózon Gyula Kamaraszínház Agyigó című produkcióját és a Rózsavölgyi Szalon Az őz című előadását. A szolnoki Szigligeti Színház a frissen bemutatott Régimódi történet című előadásukkal, a székesfehérvári Vörösmarty Színház az Az a szép, fényes nap című előadásával vesz részt a fesztiválon. Gondoltak a szervezők a gyerekekre is, ők és szüleik a Tündér Lalát tekinthetik meg majd a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában augusztus 16. és 18. között.

Az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című színházi fesztivált augusztus 2. és 8. között rendezik meg.

Az érdeklődő közönség a Gyulai Várszínház a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös produkcióját, Goldoni Két úr szolgája című darabjának tószínpadi előadását, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hegedűs a háztetőnjét szintén a tószínpadon, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiáját Silviu Purčarete rendezésében pedig különleges helyszínen, a városi sportcsarnokban felépített díszletek között láthatja majd.

A várszínpadon lesz az Aradi Kamaraszínház családi előadása, A kolozsvári bíró, s az aradiak emellett Móricz Zsigmond A Zördög című darabját is bemutatják a kamarateremben. Ugyancsak ott látható majd a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Ibsen: A nép ellensége című előadása és a gyergyói Figura Stúdió Örkény István: Tótékja is. Cári Tibor zenésztársaival ebben az évben is ad majd egy kamarakoncertet kortárs költők megzenésített verseivel.

William Shakespeare: Othello

Az igen gazdag, sokszínű programban a szélesebb közönségrétegek érdeklődésének kielégítését szolgálják olyan nagyszabású, többnyire a tószínpadon bemutatott musicalek, mint a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány vagy a Hegedűs a háztetőn. Ugyanakkor a színházi ínyencek is megtalálhatják a kedvükre való produkciókat, például a Mundruczó Kornél vezette Proton Színház Frankestein-terv, az Urbán András igazgatta szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadásában, a világhírű Purčarete rendezte Az ember tragédiájában vagy az Akárki című moralitásjátékban, ami tavaly a szegedi Dóm téren szerepelt nagy sikerrel.

Az új hagyományok teremtése mellett a Gyulai Várszínház továbbélteti azon legrégebbi hagyományait is, amelyek a nemzeti önazonosságunkat erősítő, történelmi témájú drámák színrevitelét, valamint a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálták. Idén a történelmi tematikát képviselik a Sándor Mátyás, a Funtineli boszorkány, a Zergetánc, a Tóték, Az ember tragédiája, a Régimódi történet, az Az a szép, fényes nap című előadások, és a Jászai Mari alakját megidéző, Szilágyi Enikő által előadott saját bemutató is, a Mi volnék nélküled?.

A világirodalmi és magyar klasszikusok mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak.

Szabó Magda darabjai, a Frankestein-terv, a Mi volnék nélküled?, valamint Pozsgai Zsolt Zergetánc című darabjai mellett ősbemutatón láthatják a nézők a Győrey Zsolt – Schlachtovszky Csaba szerzőpáros Hamlear és a Vecsei H. Miklós – Kovács Adrián szerzőpáros Bartók és Kodály című művét.

Örkény István: Tóték
A korábbi évekhez hasonlóan idén is hangsúlyosan lesznek jelen július 23. és 24. között az évadban a különböző zenei és táncos produkciók.

Külön tárgyalást és kiemelést érdemelnek ugyanakkor a várszínház olyan hagyományos fesztiváljai, mint a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a Gyulai Vár Blues Fesztivál, amelyeken idén különleges szuperprodukciókkal találkozhat majd a közönség. Az előbbin a Rendhagyó Prímástalálkozóval és a Platon Karataevvel – melynek ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós lesznek a vendégei –, a Blues Fesztiválon pedig a Halper Experimenttel, a Bluestonnal és a Magyar Atommal.

A húszéves múltra visszatekintő, kétévente megrendezett Irodalmi Humorfesztiválon ezúttal is a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzői vesznek részt, mint Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt, Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Tóth Krisztina. A programot két kiváló jazz-zenész, Binder Károly és Borbély Mihály közreműködésével augusztus 10-én rendezik meg.

A Gyulai Várszínház a pandémiás helyzet miatt a műsorváltozás jogát fenntartja. Bővebb információ a www.gyulaivarszinhaz.hu és a www.facebook.com/gyulaivarszinhaz oldalakon található.

Nyitókép és képek: www.gyulaivarszinhaz.hu