A Móra Ferenc Múzeum a tavaszi karantén időszakában indította el új kezdeményezését, a koronavírus-történetek gyűjtését, melyekről elkészült az első gyorsjelentés.

A múzeum áprilisban kezdett bele új kezdeményezésbe: egyéni koronavírus-történeteket vártak hétköznapi emberektől, hogy aztán ezeket a fontos korlenyomatokat megőrizhessék a jövő kutatói, érdeklődői számára.

Főleg szegediek jelentkeztek, de akadt olyan aradi résztvevő is, aki egyébként Norvégiában él. A legfiatalabb interjúalany 25, a legidősebb 66 éves volt.

A projekt felelőse, Szolnoki Zoltán történész tizenhárom online elkészült interjú alapján összeállított gyorsjelentésében különböző trendekre hívja fel a figyelmet. Az alanyok számára a legnehezebb a karantén első két hete volt, de mindenki számára komoly változásokat hozott a vírushelyzet. A bevásárlás megszervezése például a legtöbb esetben az egyik legfontosabb szemponttá vált. Általános nehézséget jelentett az új napi rutin kidolgozása, de többen vettek részt közösségi munkában – főként maszkvarrásban –, illetve általános karantén-tevékenységgé vált a sütés-főzés is. A lehetőségekhez mérten nagyobb teret kapott a szabadban, néptelenebb környékeken történő sportolás is, főként a kerékpározás és a séta.

A Móra-múzeum megkezdte tehát ezeknek az interjúknak a feldolgozását, melyek a jövőben kutathatóvá válnak majd. Emellett folyamatosan várják az újabb jelentkezőket – a http://moramuzeum.hu/koronatortenetek honlapon –, akik szívesen beszélnének a vírushelyzet miatt átalakult mindennapjaikról.

Fotó forrása: koronavirus.gov.hu