A JuNYÁRi Pikniken átadták a Staféta közönségdíjait, kihirdették a 3. Mastercard Alkotótárs színházi pályázat keretében a VII. TITÁNium pályázat eredményét, és átadták Az év titánja díjat.

Budapest Főváros Önkormányzata a Füge Produkció lebonyolításában 2015-ben írta ki először a Staféta Pályázatot olyan fiatalok támogatására, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében. Azóta 65 produkció jöhetett létre. 

A 2024. április 4. és június 1. között tartó Staféta-közönségszavazás során 1691 szavazat érkezett. A nézők ezúttal kilenc előadásra adhatták le voksaikat. A tavalyi közönségdíjas Otthon című előadás egyik alkotója, Török Tímea adta át a Staféta közönségdíjat, Cséffai Györgyi szobrászművész alkotását. A legtöbb szavazatot idén az AHA Kollektíva kapta a Senkiföldje című előadásért, a második helyen Bódi Zsófia, Georgita Máté Dezső és Horváth Panna Túlságosan vékony falak című produkciója végzett, a harmadik legtöbb szavazatot Pető Kata kapta a MILF című előadásért. 

„A Staféta pályázata egy keretet, biztonságot, állandó próbalehetőséget biztosított számunkra, ez alatt az idő alatt tovább mélyítettük működési formánkat. Nagyban hozzájárult, hogy szélesebb körben megismerjék a kollektívánkat, ezáltal mi is könnyebben kapcsolódunk a szakmában hozzánk hasonlóan működő szervezetekhez, társulásokhoz. A továbbiakban fontosnak tartjuk, hogy figyelemmel kísérjük a fiatalabb generáció alakulását és az idősebbek munkásságának ismeretét. Első külföldi bemutatkozásunk a Senkiföldje című előadásunkkal volt” – nyilatkozta az idei Staféta-közönségdíjas AHA Kollektíva.

Idén hetedik alkalommal hirdette meg a Füge Produkció az évről évre megújuló, kísérletező és egyben hiánypótló tehetséggondozó programját, a TITÁNium Színházi Projektet, a 2024-ben harmadik alkalommal kiírásra kerülő Mastercard – Alkotótárs színházi pályázat keretében. A két sikeres projekt társításának célja, hogy a nyertesek még stabilabb és biztonságosabb keretek között valósíthassák meg produkciójukat, hiszen a program szakmai tudást és mentorálást, infrastruktúrát és próbatermet, anyagi forrást és játszóhelyet is biztosít majd számukra.

A pályázatra olyan fiatal, 35 év alatti alkotók jelentkezését várták, akik egy koncepció színpadi megvalósítása mellett szeretnének alaposabb ismereteket, illetve tapasztalatot is szerezni egy produkció kivitelezésének a folyamatáról, annak egyes lépéseiről. A négy hónapos mentorprogramban Ferenczy-Nagy Boglárka, Podlovics Laura, Varga-Amár Rudolf és Vass Szandi vehetnek részt, akik megvalósíthatják projekttervüket. A produkciókat a Trafó – Kortárs Művészetek Házában, a Jurányi Házban, a  B32 Galéria és Kultúrtérben, illetve a MU Színházban valósíthatják meg.

A tavalyi, a hatodik alkalommal megrendezett TITÁNium Színházi Projekt során megvalósult előadások közül Az arab éjszaka előadás csapata kapta Az év titánja díjat.