A 2023/2024-es évadban a Füge Produkció tíz bemutatót és négy kiállításmegnyitót tartott. A következő évad hasonlóan gazdagnak ígérkezik, benne Csuja László Halál Velencében című Thomas Mann-rendezésével, amelyben Kulka János szerepel, és Halász Rita Mély levegő című regényéből készült előadással, amelyben Pálos Hanna látható.

Budapest, 2024. május 21.
Kulka János, a nemzet színésze Budapesten 2024. május 21-én. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas  érdemes és kiváló művészt a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg május 3-án a cím eddigi birtokosai.
MTI/Czimbal Gyula
Kulka János, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Fotó: Czimbal Gyula / MTI

Évadösszegzés

Ősszel indították a Közösségben az energia kampányukat a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen, ennek eredményeképp több mint ötmillió forintot sikerült összegyűjteni, amelyet arra szánnak, hogy napelemek kerüljenek a Jurányi tetejére – összegzett Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Füge Produkció elnöke, a Jurányi Ház vezetője. 

Ebben az évadban mindhárom tehetséggondozó programjukat aktivizálták: kiírták a VIII. Staféta Pályázatot, a 6. Tantermi Színházi Projektet, a VII. TITÁNium Színházi Projektet a Mastercard – Alkotótárs színházi pályázat keretében. Az évadban 9 Staféta-nyertes előadás valósult meg Budapest különböző játszóhelyein. A 2. Mastercard Alkotótárs projekt támogatásával négy munka született. A Budapest Nagyregény pályázat lebonyolítói voltak, aminek köszönhetően tíz munka valósulhat meg a nyár folyamán.

A rezsiválság generálta, de attól függetlenül is vendégül látták más befogadóhelyek előadásait idén is. Így jött létre az m. v. (meghívott vendég) együttműködés a partnerintézményeikkel és egyéb szervezetekkel. A Jurányiban járt a B32 Galéria és Kultúrtérből az Egy százalék indián és a Kálmán-nap előadások, a MU Színházból a karamazov és a Weöres Sándor Színház Pornó című monodrámája.

Részt vettek a Színházak Éjszakáján, és színházi partnerként közreműködtek az Irodalom Éjszakájában. Megújították az önkéntesprogramot, a hírlevelet, a Jurányi Baráti Klubot, és létrehozták a Jurányi Támogatói Klubot. A nyár végéig az évadban 50 tájelőadást tartanak, amelyek között vannak a hátrányos helyzetű településeken játszott jótékonysági gyerekelőadások.

Átadták a Szirtes Attila-díjat, amelynek nyertesei Dézsi Kata és Mervel Miklós. Előadásaikat számos díjjal jutalmazták. A Ki ölte meg az apámat a Színikritikusok Díját kapta a legjobb független előadás kategóriában, a Született: Wágner Emese a MOST Feszten legjobb monodráma díját, a Szarvasnak gyermekében játszó Friedenthal Zoltán a legjobb férfi epizódalakításért járó Brighella-díjat kapta a VIDOR Fesztiválon. Rozgonyi-Kulcsár Viktóriát Pro Cultura Urbis díjjal tüntették ki, és jelölték a SzuperWMN Lámpás különdíjára, valamint üzleti kategóriában a Nők Lapja Példakép díjra.

Az új évad bemutatói

A 2024/2025-ös évadot két koprodukcióval kezdik. Az Orlai Produkciós Irodával együttműködésben mutatják be a Színházteremben Csuja László Halál Velencében című Thomas Mann-rendezését, amelyben Kulka János szerepel, illetve Pálos Hanna Mély levegő című monodrámáját is szeptembertől láthatja a közönség a Kamarateremben.

Októberben Szilágyi Bálint rendezi a Hab a tortán! mesesorozat legújabb részét Matricás Laci címen Barta Ágnes és Mészáros Martin szereplésével. Szilvay Máté Staféta-nyertes I see no god up here című premierjét október 4-én tartják a Trafóban. Farkas Ádám a magyar gyermekvédelemről készít verbatim színházi előadást a Színházteremben a novemberi mindenGYEREK fesztiválra.

Három Budapest-drámapályázaton nyertes pályamű is megvalósul a következő évadban: Pass Andrea Polaroid Budapest című darabját februárban mutatják be a Színházteremben, Kontos Miklós Stég című drámája Schwechtje Mihály rendezésében márciustól lesz látható a Színházteremben, Németh Ákos Más című művét pedig Vajdai Vilmos viszi színre áprilisban a Színházteremben.