A kiállítás a szexualitással kapcsolatos változatos témákat, az együttlét sokféleségét és az intimitás különböző szintjeit mutatja be fotónyomatok, vegyes technikájú rajzok és betonból készült objektek segítségével. A tárlat az azonos című könyvben látható képanyag egy részét dolgozza fel, amely Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus és lánya, Standovár Júlia őszinte beszélgetései alapján készült.

Az alkotó a munkássága során több projekten dolgozik egyszerre, melyek összekapcsolódnak, hatnak egymásra és átfedik egymást. A tárlaton megjelenő médiumok közül a fotográfiák a csendélettől a portréfotón át több műfajt ölelnek fel, a rajzok naplószerűek, míg a betonobjektek a testi és lelki kapcsolatok tárgyi megvalósulásai. Mindhárom médium a saját és az együttes interpretációjának is teret ad.

A kék melleken túl (2016)

A kiállítás különlegessége az, hogy az emberről, szűkebben az emberi kapcsolatokról és intim folyamatokról beszél, mégsem a testet helyezi elsősorban előtérbe. Helyette a művész a részben beton, részben ready-made objekteket ruházza fel a mindenkinek ismerős emberi kapcsolatok jegyeivel, így az emberi test nem válik elsődleges tárgyává a vágynak és a vágyakozásnak. Egy betonobjekt nemcsak a test, hanem a lélek attribútumait is képes megmutatni, mivel az anyag olyan kettősséggel bír, amely egyszerre magában hordozza a keménységet és a törékenységet. A fotográfiákon legtöbbször látható család témája a felnőttkori kapcsolatok értelmezésének kiindulópontja. Ezek az értelmezések a naplószerű jegyzeteken az intimitás vizuális gyakorlatává fejlődnek.

Who breaks first bookends (2019)

Standovár Júlia, a kétszeres Pécsi József Ösztöndíjas fotó- és tárgyalapú képzőművész 2013 óta él Brooklynban. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán 2013-ban diplomázott, majd elvégezte a New York-i School of Visual Arts mesterszakát 2015-ben. Több hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, például Budapesten a Ludwig Múzeumban, a Capa Központban, a New Yorki-i MoMA PS1 Art Photo Book Fairen és az Every Woman Biennalén.

Majdnem Párizs, majdnem szerelem (2016)

A kiállítás kurátora Meggyesházi Éda. A tárlathoz szorosan kapcsolódó könyvbemutató szeptember 2-án lesz a TOBE Galleryben.

Nyitókép: A csók maga II. (2009–2017), részlet. TOBE Gallery/Standovár Júlia