Harminc helyszínen több mint negyven alkotócsoport várja az érdeklődőket a pénteken induló kirakArt során.

Június 4. és 6. között rendezik meg először Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét öt független befogadóhely – Bethlen Téri Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében.

A független budapesti befogadóhelyek úgy
döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az
utcára, és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a
lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására.

A Trafó által kezdeményezett és a Budapest Brand által támogatott projekthez a főszervezőkön túl további tíz intézmény csatlakozott, így harminc helyszínen zajlanak majd a programok három napon át, közel hetven művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát:

lesz kirakatszínház, újcirkusz, kortárstánc, performanszok, installációk, minikoncertek, felolvasás, storytelling, egyperces jelenetek, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ setek, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.

Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: az ötlet nem új, mert kora tavasszal Brüsszelben például cirkuszművészek csináltak hasonlót. „Ami viszont újdonság, hogy az öt intézményhez további öt csatlakozott és tudott együtt gondolkodni. A szervezés ezen részét szerettem a legjobban, hiszen az együttműködés gördülékenyen és simán ment. Minden résztvevő nagyon lelkes volt” – fogalmazott.

Hozzátette: a ferencvárosi önkormányzat is melléjük állt, és több üres üzlethelyiséggel támogatták a kezdeményezést. „Felismerték, hogy ez mindenkinek egy win-win helyzet: a művészek megmutathatják magukat, az üzlethelyiségek hasznosítva lesznek, a sétáló közönség pedig élvezheti a produkciókat.”

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Inkubátorház vezetője szerint ez egy sikerre ítélt történet. „Számunkra újdonság, mert a Jurányi stábja korábban még nem dolgozott kirakatokban. Nálunk a sok fal között zajlik a munka, így a ház alkotói: a szobrászok, a zeneszerzők, a táncegyüttesek, színházi formációk is részt vesznek a háromnapos programban, hogy a produktumaikkal szórakoztassák az utca emberét” – fűzte hozzá a Jurányi Inkubátorház vezetője.

Fellépnek többek között: Téri Gáspár, Góbi Rita, Cserepes Gyula, Szeri Viktor, a Dollár Papa Gyermekei, a Narratíva csoport, a Közép-Európa Táncszínház, a Kámfor Bábszínház, a TÁP Színház, a Gólem Színház, a Zéró Balett, a Duda Éva Társulat, Pelva Gábor, a JazzaJ, az Andaxínház, a SzínMűhely, Huzella Júlia, Grisnik Petra és Horváth Csaba, valamint Rába Roland koreográfus-rendező szakos hallgatói. Láthatók lesznek továbbá Nagy Fruzsina, Kálmán Eszter, Korolovszky Anna, Szűcs Edit, Rácz Nóra, a Noppa Design, Haraszti Zsolt, Bérczi Zsófia és Kiss Julcsi munkái is.

Részletes információkat a kirak.art oldalán olvashatunk.

Képek forrása: a Trafó – Kortárs Művészetek Háza Facebook-oldala

https://kirak.art/