A 6SZÍN május 13-án mutatja be A kódfejtő – Alan Turing, avagy egy zseni rejtett élete című előadást Simon Kornél és Száraz Dénes szereplésével, Horváth Patrícia rendezésében.

A híres angol matematikust, Alan Turingot szinte mindenki ismeri. Ő törte fel az addig megfejthetetlennek tűnő náci rejtjelező gép, az Enigma kódját, és ezzel több millió életet mentett meg. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a háború évekkel tovább is tarthatott volna, ha a kódot nem sikerült feltörni. A közvélemény erős nyomására 2009. szeptember 11-én a miniszterelnök, Gordon Brown bocsánatot kért a mindenkori brit kormányok nevében, amiért Turinggal embertelenül és méltatlanul bántak, 2019-ben pedig a brit polgárok megszavazták, hogy az ő képe kerüljön az új ötvenfontos bankjegyre.

Ki is volt ez a titokzatos zseni? Mitől félt? Mit remélt? Miért volt kénytelen magánéletét a legszigorúbban védeni egészen addig, míg úgy döntött, hogy nem rejtőzködik tovább? A kódfejtő, avagy egy zseni rejtett élete című előadás arra tesz kísérletet, hogy más szemszögből, közel hozva Turing alakját a nézőhöz, betekintést engedjen abba a világba, amibe sokáig csak maga Turing léphetett be.

„Tudattalanul nagyon régóta készülök erre a sztorira” – mondta el a darab címszereplője, Simon Kornél. „Hét-nyolc éve Benedict Cumberbatch állandó magyar hangja vagyok, a Kódjátszma című filmben ő játszotta Alan Turingot. Már akkor azt éreztem, bárcsak megadatna, hogy eljátszhassak egy ilyen fajsúlyú szerepet. A film hatása nem múlt el bennem. Nem állítom, hogy már az olvasópróbán kész volt a szerep, de a lelkiállapot megvan bennem. Három iskolába jártam gyerekként, és ahogy az szokás az új gyerekek esetében, eleinte nehezen találtam társaságra. Néha fizikai atrocitásra is volt példa. Így sajnos tudom, milyen a külső bántásból eredő belső emigráció.”


64492ee7e47819d80cf83eb5.jpg
Száraz Dénes és Simon Kornél

A darabot Horváth Patrícia fordította franciából magyarra. Címszereplője, Simon Kornél mellett az összes szerepet Száraz Dénes alakítja. Ő így beszélt a próbafolyamatról:

„Három teljesen különböző karaktert kell megformálnom, ezért bőven van min dolgozni: a gesztusrendszerükön, a hanghordozáson, egyáltalán a jelenléten. Féltem, hogy mennyire fog megviselni a feladat mentálisan. Komoly kihívás. Próbálok nem beleragadni Turing életének nyomorúságába. Más produkció kapcsán elkövettem már azt a hibát, hogy a próbák között is megtartottam a sötét lelkiállapotot. Rájöttem, hogy ez nem vezet semmi jóra, úgyhogy ezúttal igyekszem derűsen élni a mindennapokat. Olvasni, zenélni, játszani a gyerekekkel, jelen lenni a mindennapokban. Ez a hátország, a megtartó erő.”

A darab sok szempontból aktuális üzenettel bír. A másság (autizmus és homoszexualitás) el nem fogadásáról, a kirekesztésről, egy zseni eltiprásáról is szól.

Forrás és fotók: 6SZÍN