A több mint ezeréves magyar konyhaművészet gazdag, egyedi, változatos, kreatív és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Szarka Gyula új lemezének célja, hogy zenében kifejezve, humorral fűszerezve mutassa be a magyar embereknek a magyar gasztronómiát, amire méltán lehetünk büszkék. Ebben a felfogásban ezt a témát még nem mutatták be, tehát a lemez hiánypótló alkotás.

„Ha reggel kinyílik a szemünk, az első utunk a konyhába vezet. Főzzük a kávét, tervezzük a napot, családi kupaktanácsot tartunk, pörlekedünk, megbékélünk, fontos döntéseket hozunk. A konyhában zajlik az élet. Közben fő a leves, sül a hús, készülnek a finom falatok. Mert főzni öröm, enni gyönyörűség!”

Naponta sok ezer konyhában lobban fel a tűzhelyek lángja, és kezdődik a varázslat. Konyha az egész világ, és szakács benne minden férfi és nő – mondhatnánk Shakespeare után szabadon. Mindenesetre ha egy kíváncsi marslakó errefelé csavarogna, meglepetéssel tapasztalná, hogy töltött káposzta, füstölt kolbász és túrós rétes finom illata lengi körül szépséges bolygónkat, különösképpen a Kárpátok környékét.

„Eszik az egész világ: ki csak ezt, ki csak azt, ki pedig mindent. Én az utóbbihoz tartozom. Eszünk reggel, eszünk délben, eszünk este és persze közben is. Eszünk a konyhában, étteremben, piacon, kocsiban, vonaton, az utcán, büfében, dobozból, bográcsból, állva, ülve, fekve, titokban, fanyalogva, habzsolva, kapkodva vagy ráérősen diskurálva egy szépen megterített ünnepi asztal mellett.

Hosszú utazásaim során, zenésztársaimmal a zenekari buszban zötyögve többfogásos ebédeket főztünk és ettünk meg, persze csak fejben, a képzelet szárnyán. Mert az ételről beszélni hasznos és tanulságos időtöltés, na meg kellemesen étvágygerjesztő is. Ezért úgy döntöttem, hogy írok néhány jókedvű dalt erről a csodáról, melynek így vagy úgy, de mindenki a részese” – mondta el Szarka Gyula.

Lemezbemutató koncert: OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari kiállítás), Hungexpo Budapest, 2021. október 8., 17.00 óra