fbpx

A környezetszennyezés problémáját bemutató úszó kiállítótér készült egy régi kompból

Úszó kiállítótér és szemléletformáló központ készült Sárazsadány község régi kompjából. A Lebegő kiállítás, amely a környezetvédelem fontosságára és a folyók szennyezésének problémájára hívja fel a figyelmet, csütörtökön indult útnak.

Az idén tízéves Tiszai PET-kupa a környezetvédelem, a víziturizmus, a hulladékmentesség és a kulturális élmények ötvözésével hozta létre a Lebegő kiállítást (Floating Exhibition, FLEX), amelynek alapja egy forgalomból kivont hajótest.

A FLEX–Sárazsadány névre keresztelt projekt célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az élővizek, különösen a Duna és a Tisza szennyezésére, és tudományosan megalapozott eredményeket és módszereket kínáljon a probléma kezelésére. A kiállítással szeretnék közelebb hozni az emberekhez a folyót, és megváltoztatni a látogatók kapcsolatát az egyszer használatos műanyagokhoz.

A folyóból kiemelt hulladékok a FLEX–Sárazsadány nevű folyami lebegő kiállításon

A teljes hulladékmentesség jegyében újrafelhasznált és újrahasznosítható anyagokból készült kiállítás minden korosztály számára tartogat érdekességeket. A látogatók megismerhetik például a Tid(y)Up projekt eredményeit, a Tiszai és Bodrogi PET-kupa történetét, valamint lehetőségük nyílik interaktív, játékos szemléletformálással és oktatással megismerni a folyókat érő kihívásokat és az ezekre adható helyi válaszokat.

A kiállítás minden eleme az újrahasználat és az újrahasznosítás jegyében jött létre.

A bemutató alapját adó használt komp és a tengeri konténerek alkotta térben több tonna folyami és szelektív hulladékból készült el a bemutató. Az orr és a tat burkolatának nyersanyaga folyami műanyag, az asztal és a regisztrációs pult uszadékfából készült, a felső fedélzet burkolata lakossági szelektív gyűjtésből származik. Az ablakok, ajtók, szigetelőelemek kivétel nélkül egyedi felajánlásokból, lakásfelújításokból, építkezésekből származnak. A sokféle nyersanyagot a petkalózok építették be a kiállításba.

Az úszó bemutatótérben a kiállítás mellett egy műanyagműhely és egy vetítőterem is helyet kap,

ahol elgondolkodtató és a gyakorlatban is kipróbálható elemeken keresztül a gyerekek, tanárok és szülők interaktív módon ismerkedhetnek meg a PET-kupa történetével, a folyótisztítások eredményeivel, a folyók ökológiai szerepével, a folyami műanyagszennyezéssel és a megoldási lehetőségekkel. A kiállítás első útja a Bodrogról a Közép-Tiszára vezet, Kiskörén mutatkozik be először.

Fotók: MTI/Vajda János

A rovat további cikkei