fbpx

A Közösségi Régészeti Program eredményeit bemutató kiállítás nyílik Balácán

A megújult MNM Villa Romana Balácában június 10-én nyílik a Kincset érő közösség – A Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményei című kiállítás, a sikeres budapesti Kincset érő közösség tárlat új helyszínhez adaptált folytatása.

A kiállítás 8+2 leletegyüttest mutat be. Nyolc műtárgy a kiállítás teljes ideje alatt megtekinthető, kettő pedig (a nyergesújfalui hun kori áldozati aranylelet, illetve a nógrádmegyeri arany- és ezüstpénzeket tartalmazó éremlelet) csak egy-egy hétvégén kerül majd attrakcióként fókuszba, amikor előadásokat is hallgathatnak a látogatók. Az elmúlt évek során Balácáról előkerült, legkiemelkedőbb leletekkel is kiegészül a tárlat. A több mint 400 tárgy az őskortól a 20. század közepéig kalauzolja a látogatókat.

A Nemzeti Régészeti Intézet Közösségi Régészeti Osztály – európai mintára felépült országos program.

A Magyar Nemzeti Múzeum a Nemzeti Régészeti Intézeten belül önálló szervezeti egységet hozott létre. Az osztály kiemelt feladatának tekinti, hogy a tudományos életbe bevonja a civil résztvevőket, továbbá lehetőséget biztosítson minden érdeklődőnek, hogy szakemberek irányításával bekapcsolódhassanak a régészeti kutatásokba. A NRI Közösségi Régészeti Osztálya által koordinált szervezet egy európai mintára felépülő országos program.

Balácai élménybeszámolónk itt olvasható.

A 2023. október 31-ig látható kiállításnak kettős célja van: egyrészt szeretné bemutatni a Közösségi Régészeti Program eredményeit, tehát egy rendkívül gazdag tárgyegyüttest, másrészt egyfajta főhajtás az önkéntesek előtt. Köszönetnyilvánítás a hóban, fagyban, nyári kánikulában végzett áldozatos munkáért, hiszen a múzeum olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák. A kiállítás a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja: a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

A kiállítás-megnyitó időpontja: 2023. június 10., szombat, 10 óra
Helyszín: MNM Villa Romana Baláca, 8248 Nemesvámos-Baláca GPS: N47.04456, E17.88793

Forrás és fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A rovat további cikkei