Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka nyerte idén a hazai művészmozikat és artfilm-forgalmazókat képviselő Art Mozi Egyesület filmdíját.

A 1990 óta működő Art Mozi Egyesület 2008-ban döntött arról, hogy filmdíjat alapít, amit minden évben az előző évben bemutatott magyar filmek közül annak ítélnek oda, amelyet az art mozik – a közönségük véleményét is közvetítve – a legjobbnak ítélnek. A döntéssel jelzést kívánnak adni az alkotóknak és a filmkészítést finanszírozóknak az art mozik közönségének véleményéről. A díj odaítélése nem a statisztikákon alapul, hanem a döntéshozók – az egyesület tagságát adó mozivezetők, filmes szakemberek – a film egyéb értékeit is figyelembe veszik.

Első alkalommal Gigor Attilának A nyomozó című filmjéért szavazták meg az art mozik a szobrot, Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását. A nyomozó szerencsésen ötvözi a közönségfilm és a szerzői film erényeit, bizonyítva, hogy a két filmtípus nem szükségszerűen zárja ki egymást, s hogy lehet sikeres szerzői filmet, egyszersmind szakmailag is magas színvonalú, igényes közönségfilmet alkotni.

Az Art Mozi Egyesület Díját idén a Külön falka című, magas szakmai színvonalon megvalósított filmjéért, a társadalom peremén élők életének érzékeny, empatikus ábrázolásáért, az amatőr szereplők kivételesen hiteles alakításában történt bemutatásáért, a film humanizmusáért Kis Hajni filmrendezőnek ítélték.

„Sokat jelent ez az elismerés, különösen úgy, hogy a Külön falkát több mint egy éve mutatták be, és még a múlt héten is telt házzal vetítették” – reagált a díjra a rendező a Facebook-oldalán. „A legjobb pedig azt hallani emberektől, hogy több év terápiával ért fel nekik a film megnézése, hogy vannak, akiket átsegít nehéz élethelyzeteken. Igazából ezért éri meg mindezt csinálni.”

A Külön falka főhőse a tizenkét éves, vadóc Niki (Horváth Zorka), aki a nagyszülei tiltása ellenére felveszi a kapcsolatot a börtönből frissen szabadult édesapjával (Dietz Gusztáv).

A filmről itt írtunk részletesen, Kis Hajnival készült interjúnk pedig itt olvasható.

A dráma világpremierje a tavalyi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Idén három kategóriában is elismerték a Magyar Mozgókép Díj átadóján: a legjobb első film és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb nagyjátékfilmnek is megválasztották. Jelenleg a Filmio, a Cinego és a HBO Max kínálatában érhető el.

Forrás és fotó: Art Mozi Egyesület