A 2022-es évben a CAN Architects építésziroda csapata létrehozta a Bazalt Iskola elnevezésű programot, mely elindította a régióban a kültéri oktatás téri és pedagógiai feltételeinek megteremtését.

Minden iskolának
van valamekkora udvara, külterei és közterekkel kapcsolódik a település többi
részéhez. Ezek tanulási felületként való használata nemcsak fiziológiailag
előnyös (friss levegő, természetes fény, mozgás), de a 21. század kihívásaira
választ kereső reformpedagógiák alapján az iskola és a mindennapi élet célzott
integrációját is biztosítja. A magyar közoktatásban ennek ellenére jelenleg
nem, vagy alig jelenik meg, ugyanakkor több működő kísérlet bizonyítja, hogy
lehetséges.

A VEB2023 által támogatott Bazalt Iskola program elindította a régióban a kültéri oktatás téri és pedagógiai feltételeinek megteremtését.

Az iskola elemei: bazalt tanterem (helyteremtés): közösségitervezés-alapon, tájépítészeti és építészeti eszközökkel a helyi gyerekek és az ifjúság bevonásával épülő kültéri tanulási helyek létrehozása. Tájmegismerő, alkotó és kulturális workshopok (foglalkozásteremtés): az adott bazalt tanterem informális és non formális tanulási helyzeteinek megtervezése, kipróbálása, pontosítása. Bazalt tantár (módszerteremtés): a workshopok tanulságai és a résztvevők visszajelzései alapján módszertani összefoglaló összeállítása, nevelési-oktatási program létrehozása a megvalósításban közreműködő szakemberekkel közösen.

A tervezett
helyek és foglalkozások célja, hogy ezt a csodálatos természeti környezetet az
ide látogatók aktív alakítóként éljék meg, lehetőségeik és ebből fakadó
felelősségük feltáruljon előttük.

A 2022-es évben három általános iskolával karöltve valósult meg a projekt, mely 2023-ban 4 másik helyszínnel bővül:

Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Általános Iskola – Balatoncsicsó, Művészetek Völgye Általános Iskola – Monostorapáti, Keresztury Dezső Általános Iskola – Nemesgulács, Bárdos Lajos Általános Iskola - Tapolca Tatay Sándor Általános Iskola – Badacsonytomaj, Szigligeti Általános Iskola – Szigliget, valamint a Borzavár – Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola.

Az oktatási projekt eredményeiről és eseményeiről részletes beszámolót a projekt közösségimédia-csatornáin, a Facebookon és az Instagramon találhatnak az érdeklődők.

Nyitókép forrása: Bazalt Iskola