A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpont romkertjének területén. Lesz Zsigmond király korát felidéző kiállítás, középkori piac, zenei fesztivál, megújul a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház is.

Zsigmond király 1407-ben adományozott városi kiváltságlevelet Pásztónak. A projekt erre a múltbéli eseményre büszkén visszatekintve szeretné Pásztót a térség megkerülhetetlen turisztikai célpontjává tenni a városi ranghoz méltó programokkal és élményekkel.

A Pásztó – Zsigmond király városa című, várhatóan júliusra befejeződő projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán 383,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.

A fejlesztés két egymást kiegészítő alapeleme a turisztikai tartalom- és szolgáltatásfejlesztés, valamint az ennek fizikai feltételeit biztosító infrastrukturális beruházás. A turisztikai tartalomfejlesztés keretében több egymást kiegészítő és erősítő szolgáltatást terveznek a meglévő pásztói programkínálat kibővítésével.

Létrehozzák a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató állandó kiállítást, és ehhez kapcsolódóan középkori tematikájú programokat szerveznek. Ez illeszkedik a város hagyományos Zsigmond-napi rendezvényéhez. Ezt bővítik ki a középkori piaccal és játszóházzal, a korabeli mesterségek bemutatásával vagy középkori sör-, gasztro- és zenei fesztivállal. A középkori tematikájú rendezvények mellett más művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, egyéb társadalmi eseményeket, különböző előadásokat, konferenciákat, filmvetítéseket is terveznek.

A fejlesztés azt is célozza, hogy megalapozzák Pásztó turisztikai kiindulópont jellegét. Ennek központi eleme, egy geocaching központ révén a GPS-es célmeghatározást játékosan, középkori „kincsesládát” keresve tanulhatják meg az idelátogatók. A pásztói központból túraútvonalak indulnak, célba véve a környék nevezetességeit, így Hollókőt, Ipolytarnócot, a mátraszentistváni síparkot vagy a Mátra természeti látnivalóit.

A fejlesztés további eleme a turisztikai attrakcióknak és rendezvényeknek helyet adó új helyszínek és látványosságok kialakítása.

Az infrastrukturális beruházás központi részeként a történelmi városrészben található Csohány Kálmán Galéria és Gaál István-emlékház épületét újítják meg. Az emlékházat egy a műemléki környezetbe illeszkedő, de mégis modern, 80 főt befogadó, több mint 170 négyzetméteres rendezvényházzá bővítik, benne előadótermet is kialakítanak. A felújított Csohány Galéria állandó interaktív kiállításnak ad majd helyet.

Szabadtéri installációként egy gravírozott üvegpanel készül a ciszterci kolostor környezetében található középkori templomrom valamikori méreteinek és látványának bemutatására, vizuálisan kiegészítve a megmaradt épületromokat. A rendezvényház kertjében kültéri látványelemként egy térkőbe vésett, nagyméretű „iránytűs térképet” alakítanak ki. Ez a körbejárható és vizuálisan is megragadható orientációs pont amellett, hogy a térbeli eligazodást segíti, átfogó képet is ad a térségben található kulturális, turisztikai és egyéb látványosságokról.

A minél több látogatót befogadni képes kültéri rendezvények lebonyolításának érdekében az épületek között közösségi teret hoznak létre, emellett térburkolattal borítják a közlekedő felületeket és utcabútorokat is elhelyeznek. A harmonikus környezet megteremtése érdekében csaknem 500 négyzetméteren zöldfelület-építés és parkosítás is megvalósul.

Fotó:: Pásztó látképe a Szent Lőrinc-templommal. Fotó: MTI/Komka Péter