Tóth Péter zeneszerző Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című művéből komponált kabaré-operát. A mű ősbemutatója a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével a szegedi REÖK Palotában lesz január 19-én.

A Stílusgyakorlatok Raymond Queneau (Exercices de style) egyik virtuóz műve, amely 1947-ben jelent meg, és amelyhez az ötletet Johann Sebastian Bach A fúga művészete című nagyszabású variációs ciklusa adta. A mű egy rövid, egyszerű történet: egy fiatalember felszáll egy zsúfolásig megtelt autóbuszra, pofátlanul leül egy megüresedett helyre, majd leszáll a buszról a Szent Lázár téren, ahol egy barátjával találkozik, aki azt mondja neki, hogy még egy gombot fel kell varrnia a kabátjára. Queneau ezt közel százféle stílusban meséli el.

A Stílusgyakorlatoknak számos színházi feldolgozása készült. Magyarországi bemutatója 1982. október 23-án volt a Nemzeti Színház kamaraszínházából nem sokkal korábban önállóvá vált Katona József Színházban Salamon Suba László rendezésében, Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor közreműködésével.

Tóth Péter kabaré-operája tizenhat képben mutatja meg a színészi játék sokféleségét a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában. A Bognár Róbert által fordított egyszerű történet precízen, kényeskedve, metafizikusan, visszafelé, alexandrinusban, szonettben, elő- és véghangzókat csonkolva, magán- és mássalhangzókat csereberélve, tankában, megkettőzve, csasztuskában, csacska dalban, konyhalatinsággal, görögösen elmesélve, tizenhat képbe komponálva betekintést enged a színházi figurák alakformálásába.

A humoros, sokszor burleszk jelenetekben Somogyvári Zita, Szélpál Szilveszter, Bita Boglárka és Altorjai Tamás operaénekesek keltik életre az állandó történet mindig változó karaktereit Szokody Anikó zongoraművész kíséretében. Seres István Pipu állította színpadra a különös játékot, amely a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) kortárs alkotóterében nyeri el végleges formáját. Az egyfelvonásost követően a Kosztándi Vonósnégyes Bartók Béla I. vonósnégyesével és Tóth Péter Halálvirágok című műve zárja a magyarországi bemutatót, amelyet január 20-án a szerbiai Magyarkanizsán is bemutatnak.

A nyitóképen Tóth Péter zeneszerző. Fotó: MMA / Szathmáry Melinda