fbpx

A legnagyobb olasz városokba kaptak meghívást a Cziffra György-emlékév programjai

Júliustól decemberig többek közt Imola, Milánó, Torinó és Róma látja vendégül a Cziffra 100 emlékév programjait. Balázs János, az emlékév művészeti vezetője mellett további neves művészek és fiatal tehetségek is fellépnek.

A Cziffra György születésének 100. évfordulójára szervezett emlékév sűrű nemzetközi programsorozattal biztosítja a folyamatos magyar zenei jelenlétet a világ nagyvárosaiban: Párizs, Genf, London, Doha és Bécs mellett az emlékév részeként Olaszországban is nagyszabású koncertsorozat ünnepli a kalandos életű zongoraművészt. A zene szabadsága mottó mögötti művészeti koncepció ritka és különleges élményt ígér, ugyanis

Cziffra nemcsak virtuozitásáról, de rendszeres rögtönzéseiről is ismert volt.

A zenei identitását számos hatás érte, melyet szabadon, kötöttségektől mentesen épített be előadóművészetébe. Balázs János, az emlékév megálmodója és a budapesti Cziffra Fesztivál alapítója nemcsak felidézi és gondozza ezt a stílust, de előre is tekint. Nem titkolt célja, hogy e zenei megközelítés előtt a lehető legszélesebbre tárja az ajtót, és tovább erősítse a spontán zenei invenció helyét a klasszikus koncertpódiumokon is. Az emlékév nemzetközi programjai erre is kiváló alkalmat biztosítanak.

„Cziffra virtuóz játékmódjának ikonikus eleme volt az improvizáció, melyet jómagam is szívesen használok koncertjeimen, kadenciákban és átiratokban egyaránt, sőt akár közösen rögtönözve jazz-, népi vagy hagyományos cigányzenekarokkal is” – nyilatkozta a Kossuth-díjas zongoraművész, aki Mi lenne, ha… podcastsorozatunk legutóbbi vendége volt.

A programsorozat Itália legnagyobb városaiba kapott meghívást.

Az egyik legpatinásabb olasz művészeti esemény, az Emilia Romagna Fesztivál két teljes napot is a Cziffra 100 programsorozatnak szentel koncertekkel és kiállítással. A fellépő művészek között lesznek fiatal virtuózok, mint Devich Gergely, Janszó Orsolya és Borbély László, a második napon pedig Balázs János és ifj. Sárközy Lajos a zenekarával lesz az est főszereplője. Ezt követően Fülei Balázs a Nápoly melletti Teanóban ad szólókoncertet.

Novemberben Milánó és Torinó a folytatás, ahol Takács-Nagy Gábor vezényletével az Anima Musicae Kamaraegyüttes lép fel. A Verbier Fesztivál kamarazenekarát is irányító Takács-Nagy Gábor, a magyar és nemzetközi koncertszínpadok ünnepelt karmestere, a legendás Takács Kvartettet alapító muzsikusa, a Budapesti Fesztiválzenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégkarmestere ezúttal Bartók és Liszt műveit dirigálja Balázs János közreműködésével. Torinóban levetítik a Cziffra György életét feldolgozó A Virtuóz című filmalkotást is. Az Olaszországot körülölelő programsorozat záróeseményére Rómában, az olasz zenei élet egyik központjában, a Conservatorio de Musica Santa Ceciliában kerül sor.

„Fontos, hogy a magyar zene a világ minden szegletében jelen legyen” – szögezi le Balázs János. „Erre kiváló alkalmat ad

az általunk megálmodott Cziffra György-emlékév, mely nemcsak a múltat, de a jelent és a jövőt is képviseli.

Párizsban Eötvös Péter új zongoraversenyét mutattuk be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, a Bécsben és Londonban szervezett koncerteken fiatal magyar tehetségek is bemutatkoztak. Remélem, olaszországi meghívásaink is tovább erősítik zenei nagyhatalomként elkönyvelt jelenlétünket a világban, továbbá hogy mottónk, »a zene szabadsága« minden egyes koncerttel egyre nagyobb utat tör az általunk képviselt szabad, kötöttségektől mentes zenei felfogásnak.”

Nyitókép: Balázs János. Fotó: Asszonyi Eszter

A rovat további cikkei