fbpx

A londoni Nemzeti Arcképtár felbontotta szponzori szerződését a BP olajtársasággal

Véget vetett a BP olajtársasággal való vitatott szponzori kapcsolatának a londoni Nemzeti Arcképtár. Szerdán a Skót Balett is megerősítette a BBC-nek, hogy az olajtársaság őket sem szponzorálja tovább. A Skót Balett azért döntött így, mert a szponzoráció „nem fér össze a társulat zöld akciótervével, hogy karbonsemlegessé váljon 2030-ra”.

A BP 1989 óta volt a híres gyűjtemény Portré-díjának támogatója. A galéria igazgatója, Nicholas Cullinan közleményében köszönetét fejezte ki a BP-nek a díj finanszírozásáért. Mint írta: az elismeréssel több mint 30 éven át ösztönözni tudták az alkotókat, a portréfestészetet, a világ minden tájáról érkező művészeknek nyújtottak lehetőséget, és a brit közönség is profitált a díjból, mivel a képek inspirációt és örömöt nyújtottak a látogatóknak.

A közelmúltban megugrott energiaárak hatalmas nyereséget hoztak az olajipari nagyvállalatoknak, köztük a BP-nek, ugyanakkor a környezetvédők és a politikusok bírálták őket, a fogyasztóknak pedig egyre emelkedő összegű számlákkal kell megküzdeniük.

Louise Kingham, a BP alelnöke kijelentette, hogy a vállalat rendkívül büszke a brit művészetek és kultúra több mint 30 éve tartó támogatásában betöltött szerepére.

A múzeum szerint a 30 éves partnerség alatt a BP támogatása révén több mint hatmillió látogató nézhette meg ingyen a múzeum portrékiállítását, és több mint 1500 festőművész pályafutását tudták segíteni.

A Nemzeti Arcképtárat jelenleg felújítják, várhatóan 2023-ban nyílik meg újra a közönség előtt.

A Királyi Shakespeare Színház és a Skót Nemzeti Galéria korábban szintén megszakította kapcsolatát a BP-vel, a londoni Nemzeti Színház pedig a Shell-lel való kapcsolatának vetett véget a művészek és környezetvédők ösztönzésére.

A British Múzeum szintén bírálatok kereszttüzébe került a BP-vel kötött szponzorszerződés miatt, amely a közelmúltban megnyílt Stonhenge-kiállítást támogatja.

2019-ben csaknem 80 híres művész – köztük a BP Portré-díjra pályázó tíz művész és öt Turner-díjas – írta alá Gary Hume, a Portré-díj korábbi zsűritagjának nyílt levelét, amelyben arra szólították fel Nicholas Cullinant, hogy mondja fel a szponzori szerződést a BP-vel, amely a világ egyik legnagyobb fosszilistüzelőanyag-termelője. A levélben emlékeztettek a múzeumnak arra a döntésére, hogy elhatárolódik az etikailag megkérdőjelezhető szponzoroktól. A BP-vel való szakításra már 2014-ben és 2017-ben is nyílt levélben kérték a múzeumot.

Nyitókép: Dr. Nicholas Cullinan, a londoni Nemzeti Arcképtár igazgatója. Fotó: Sputnik via AFP/Vladimir Vyatkin

A rovat további cikkei