Indiai filmek kapták a kolozsvári 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) legfontosabb díjait, a dokumentumfilmes szekció fődíját Révész Bálint és Mikulán Dávid Kix című alkotása nyerte el – közölték vasárnap a szervezők.

Jelenet a Kix című filmből. Fotó forrása: Gallivant Film
Jelenet a Kix című filmből. Fotó forrása: Gallivant Film

A kolozsvári román nemzeti színházban szombat este rendezett ünnepélyes gálán a tízezer eurós pénzjutalommal járó Transilvania Trófeát az elsőfilmes Shuchi Talati indiai rendezőnő Girls Will Be Girls című filmje kapta, amely egy himalájai elit iskolában tanuló tizenéves lány felnőtté válásának történetén keresztül mutatja be, mit jelent nőnek lenni egy szigorú, elnyomó környezetben.

A TIFF szakmai zsűrijének 1500 eurós különdíját is indiai alkotás, a The Adamant Girl kapta, amelynek rendezője, Vinothraj Palani három éve elsőfilmesként is nyert Pebbles című alkotásával.

A nagyjátékfilmeknél a legjobb rendezésért járó 3000 eurós díjat a kolumbiai Sebastián Quebradának ítélték oda a The Other Son című alkotásáért. A legjobb színészi teljesítményért az iráni Hasan Pourshirazit jutalmazták 1000 euróval, aki az antagonistát játszotta az Oktay Barahenia által rendezett The Old Bachelor című filmben.

A dokumentumfilmes What’s Up, Doc? szekcióban, az első vagy második dokumentumfilmekből összeválogatott mezőnyben idén tíz alkotás versenyzett. A kategória 2000 euró értékű fődíját a fesztivál idei egyetlen magyar versenyfilmje, a Kix nyerte el, amely egy budapesti utcagyerek, Sanyi történetét meséli el 8-tól 18 éves koráig másfél órában. A magyar-francia-horvát koprodukcióban készült dokumentumfilm rendezői Révész Bálint és Mikulán Dávid, producerei Kiss Viki Réka, Victor Ede, Muhi András Pires és Révész Bálint, kKoproducer Rea Rajčić. Gyártója az ELF Pictures és a Cinephage Productions.

A Kix világpremierjére idén márciusban volt a koppenhágai CPH:DOX fesztiválon, meghívták a prágai One World Emberjogi Filmfesztiválra és a müncheni DOK.festre, a hágai Movies That Matter fesztiválon pedig két díjjal ismerték el.

A Filmtett.ro erdélyi filmes portál beszámolója szerint Révész Bálint videóüzenetben mondott köszönetet a díjért, kiemelve, hogy a TIFF mindig is külön teret biztosított a magyar filmek számára: „furcsa, de a TIFF jelenleg olyan térként működik, ahol magyar filmesek találkozhatnak egymással”.

A Román Filmnapok szekció debüt díját Isabela Von Tent Alice On & Off című dokumentumfilmje kapta, a legjobb román nagyjátékfilm Horia Cucută és George ve Gänæaard Clasat (Dismissed) című független mozija lett.

A 23. TIFF legnépszerűbb román filmjének a Stere Gulea rendezte Morometii 3 bizonyult, míg a versenyfilmek közül a holland Joren Molter Summer Brother című alkotása nyert közönségdíjat.

A nyertes filmeket vasárnap is levetítik, az ortodox pünkösd miatt idén 11 naposra bővült filmfesztiválon azonban még hétfőn is lesznek vetítések a kolozsvári filmfesztivál termeiben és a város főterén.