A fellépők és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nemcsak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe. A nyitása óta eltelt öt hónap alatt ellátogató több százezer vendég a legmeghatározóbb hazai közgyűjtemények látogatottsági szintjére helyezi a Magyar Zene Házát.

Mindezek mellett a közösségi médiában Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, sok ezer fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi felületen. Nem véletlen, hogy a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által tervezett házat a világ legjobb kortárs épületei között tartja számon a nemzetközi turisztikai és építészszakma, a Magyar Zene Háza rendszeres szereplője meghatározó európai programajánlóknak.

Először járt Magyarországon az amerikai soul, jazz és rock’n’roll zenét ötvöző Delvon Lamarr Organ Trio, a Grammy-díjas Aiofe O’Donovan, de itt tartott lemezbemutató koncertet a Kéknyúl, Veni és az Anima Sound System is. Frenetikus koncertet adott a Battles, dupla telt ház élvezte Robert Henke retrofuturista audiovizuális műsorát. A nagy találkozások helyszíne is volt a ház, magyar és külföldi előadók első alkalommal léphettek együtt színpadra: izgalmas egymásra találás volt a tuvai Huun Hur Tu és a Kerekes Band koncertje, korok és világok fonódtak össze a Szent Efrém Férfikar és a korzikai Ensembele Tavagna műsorában. Társművészetek kapcsolódására jó példa a Neked8 koncertje, mely az abszurd témáját járta körbe Örkény István segítségével. A várossorozat részeként első alkalommal Debrecen zenei élete mutatkozott be, kurátori hétvégék keretében pedig Harcsa Veronika, majd Lukács Miklós szerkesztette a programot a házban.

„Emlékezetes élményeket kaptam az első fél év programjai alatt, de nem titok, mint minden újdonsághoz, a Zene Háza programjaihoz is kell egy nagy adag nyitottság. Büszkeséggel tölt el az első szezon eredménye, ez a fantasztikus ház levizsgázott, és a közönség rajongása, szeretete, az itt dolgozó csapat lelkesedése tölti meg. Jó és érdemes ide belépni!” – mondta el Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

Az őszi szezonban is számos dalszerző-előadó teszi tiszteletét – zenei műfajoktól függetlenül – a Magyar Zene Háza formabontó koncerttermében: a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve egészen biztosan átütő koncertet ad, az amerikai alternatív rock meghatározó alakja, Sun Kil Moon, a nagy személyes történetmesélő is emlékezetes programnak ígérkezik. Sok izgalmas előadóművész mellett fellép Becca Stevens, aki a jazztől a folkon át a popig játszik az alműfajokkal, a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki, a Grammy-díjas Chris Thile mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba. Az izlandi ADHD a jazz és a rock, a posztrock közös pontjait keresi, az amerikai The Bad Plus pedig avantgárd jazzbe ültet rengeteg híres popdalt David Bowie-tól a Pink Floydon át a Nirvanáig.

Magyar popzenéből ugyancsak széles kínálat várja szeptember közepén a hazai előadók rajongóit, Dés András osztrák és hazai zenészekkel kollaborál, majd Sebő Ferenc munkássága előtt tisztelgő produkció lesz látható, míg Zoránt ilyen bensőséges közegben nem nagyon lehet máshol látni. Ősszel is folytatódnak a hosszabb kifutású, tematikus események, rögtön szeptember 1-től négy napra a távol-keleti klasszikus zenéé a terep, neves japán és magyar zenészek adnak közös koncerteket a Távol-keleti Komolyzenei Fesztiválon. Szintén folytatódik a tavasszal indított várossorozat, ezúttal Veszprém zenei élete mutatkozik be a házban, Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi estje mellett a záró gálakoncerten a Mendelssohn Kamarazenekar és Snétberger Ferenc is játszik. Ősztől az Operabeavató széria is beköltözik a Zene Házába, a Bánk bán egész évadon át tartó világának lesz a helyszíne, és a nagy sikerű Brain Bar programsorozat is itt keresi a választ arra, hogy mi tesz minket emberré.

Fotók: Magyar Zene Háza/Palkó György