A világszerte közel 200 millió olvasóval rendelkező neves nemzetközi lap közönségszavazásán a magyar intézmény ezzel olyan nevezetességek mellé került, mint a Spanyolországban található római amfiteátrum, az angliai Hadrianus Fal vagy a dániai Kronborg-kastély.

„A Magyar Zene Háza kivételes épülete Budapest gyönyörű parkjában, a Városligetben található. A gombaszerű főbejáraton belépve a zenetörténetnek szentelt múzeumban találjuk magunkat. A zene kezdeteitől a gregorián éneken és a magyar népzenén keresztül egészen napjaink zenéjéig itt minden megismerhető. Lenyűgöző hely” – írja a The Guardian cikke.

A nagy múltú brit lap cikkében az olvasók véleményét gyűjtötték össze arról, hogy melyek azok az európai helyszínek, amelyek a legnagyobb hatással voltak rájuk. A listán Spanyolországtól Dániáig, az ókortól a modern művészetekig a legizgalmasabb, az olvasókat leginkább inspiráló kulturális célpontok szerepelnek.


65a91e57a9033dcc41965f4a.jpg
A Magyar Zene Háza madártávlatból. Fotó: Liget Budapest / Palkó György

„Rendkívül büszkék vagyunk a Magyar Zene Háza újabb elismerésére, amely visszaigazolja azon törekvésünk sikerét, amely már a Liget Projekt tervezési szakaszában egyik elsődleges célunk volt: a Városliget mint turisztikai attrakció kerüljön be a Budapestre érkezők »kötelező« látogatási pontjai közé. Nemcsak Fujimoto remekműve, de a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó külföldi látogatóinak emelkedő számai alapján látható, hogy felkerültünk a nemzetközi turisztikai térképre” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Zene Háza nem először szerepel rangos nemzetközi kiadványok toplistáján, hiszen már megnyitása előtt a CNN „a világ legjobban várt épületeként” írt róla, míg 2022-ben a Time Out magazin „a világ legjobb kulturális vonzerői” közé választotta. Az intézmény felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami több millió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. Mindezek összesített hatásaként 2023-ban az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest Projekt, amelyet az International Travel Awards megmérettetésén a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választottak.


65a91eb1c61cd205fc6db962.jpg
A Magyar Zene Háza. Fotó: Liget Budapest / Palkó György

A Magyar Zene Háza 2022 januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, már 1,3 millióan jártak a Liget Budapest részeként létrehozott intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet egyik emblematikus helyszíne lett. A házban fellépő művészek, a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nemcsak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe.

A ház a kiemelkedő látogatottság mellett Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált: számtalan fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi közösségimédia-felületen, itthon és külföldön egyaránt.

Nyitóképen Magyar Zene Háza. Fotó: Liget Budapest / Palkó György