A művészet születését örökítette meg öt fotós a Kultháló projekt Balaton-felvidéki és bakonyi bázisain. A képekből Veszprémben, a Foton Audiovizuális Centrum udvarán rendeznek kiállítást.

A VEB 2023 Kultháló projektje 11 bakonyi és Balaton-felvidéki bázison a beavatást, a kultúra passzív befogadása helyett a tevékeny részvételt emelte fókuszba. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ felkérésére öt tapasztalt fotós vállalkozott arra, hogy térben és időben összekösse a helyszíneket.

Fényképezőgéppel a kezükben megpróbálták tetten érni és megmutatni azokat a pillanatokat, amikor a művészet születik. Az év során fotósorozataikat hetente publikálták, a válogatott képekből pedig Közös többszörös – A művészet születése öt fotós fényképein keresztül címmel kiállítást rendeznek, amely december 1. és január 2. között látogatható Veszprémben, a Foton udvarán.  A kiállító fotográfusok: Barakonyi Szabolcs, Hajdú D. András, Horváth Katalin Fanni, Mohai Balázs, Oláh Gergely Máté.

Hogyan fogadja be Bukta Imre festőművészt és barátait Vöröstó?  Miként születik meg egy kórusmű előadása a Szent Mauríciusz Monostor zeneszerető közösségei és a világ egyik vezető barokk együttesének közös alkotófolyamatában? Milyen az, amikor a Forte Társulat beköltözik Pécselyre, és a színház a Balaton-felvidéki falu életébe szövődik? A képeket nézve ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók.

Nyitóképen életkép Pécselyről. Fotó: Capa Központ / Horváth Katalin Fanni