A Művészetek Völgye Fesztivál július 19. és 28. között minden eddiginél több, összesen 2961 programmal és új helyszínekkel várja a fesztiválozni vágyókat.

5_nap_Dohi_Gabriella-1130.jpg
Tavalyi hangulatkép Bérczesi Róberttel. Fotó: Dohi Gabriella

 

A Nemzeti Táncszínházban megrendezett sajtótájékoztatót a Feledi Project egyik táncelőadása, a Menyegző rövid részlete nyitotta meg, ugyanis idén is több táncszínházi előadás is látható lesz a kapolcsi összművészeti fesztiválon. Ezt követően Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója mesélt az idei fesztivál legizgalmasabb programjairól, majd beszédet mondott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója, Don Tamás, a debreceni MODEM vezető kurátora, valamint Török Róbert, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.

Az idei év különlegessége az is, hogy több új udvarral bővül a helyszínek repertoárja: Először érkezik saját udvarral Vigántpetendre a Romani Design, a világ első roma divatstúdiója, ahol a fesztiválozók ízelítőt kaphatnak a Romani kultúrmissziójából, a kortárs roma viseleti kultúra, az iparművészet és a képzőművészet nyelvén keresztül. Az udvar kiállításokkal, beszélgetéssekkel, pop-up store-ral és tematikus művészeti napokkal készül, lesz például lagzi, jósda és divatbemutató, valamint Varga Helena-koncertek is, ahogy ételkóstoló, mesefilmvetítés és fenntartható kézműves ékszerkészítő workshopok is várják a völgylakókat.

A művészetek és a környezetvédelem kapcsolatát járja körül a SzimBo Udvar, a MűvészVölgy Kúria emelete pedig kortárs képzőművészeti beszélgetéseknek ad majd otthont. Ahogy azt a már említett megszólalók sora is mutatja, ebben az évben több múzeum is csatlakozik a Művészetek Völgyéhez: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Budapest Főváros Levéltára, a Néprajzi Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, az Adaptér, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Posta Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ is interaktív programokkal és kiállításokkal érkezik a 33. Művészetek Völgye Fesztiválra.

1100 éve Európában, 20 éve az unióban. A Petőfi Udvarban a könnyűzenei koncertek mellett további kulturális programok, irodalmi beszélgetések és a PIM Pilvax még brunchcsal is várja az arra tévedőket és a kultúrára éhezőket, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra magazin, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében. Ahogy azt már az előző években is megszokhattuk, az udvar zenei kínálatában a popkultúra minden szegmense megtalálható lesz majd, a kisebb zenekaroktól kezdve az ismertebb előadókig. A Halmos Béla Program támogatottjai és a Hajógyárról ismert formációk is fontos helyet kapnak a Petőfi Udvarban. A teljesség igénye nélkül itt játszik majd például a Góbé, a Jazzbois, a The Qualitons, Lil Frakk, a Galaxisok, a Pál Utcai Fiúk és Fran Palermo is.

A Póka Egon Művészeti Akadémia is a Művészetek Völgyében ad teret a fiatal tehetségeknek a PEMA udvarban.

A Művészetek Völgye fesztivál az első pillanattól kezdve nagy hangsúlyt fordít arra, hogy a családosok és a kisgyerekek, főként a kisgyerekek is jól érezzék magukat. A Gyerekvölgy több száz programmal várja azokat a családokat, akik úgy gondolják, hogy bizony a fesztiválhangulatból és a szórakozásból a család legkisebbjei sem maradhatnak ki. Az Egyszülős Központ a Kedvenc mesém programmal várja a legkisebbeket, Varga Livius, Gryllus Vilmos és Varró Dániel is beáll a mesemondók közé.

A fenntarthatóság és a környezettudatosság mára szerencsére teljesen behálózta a hétköznapjainkat, a fesztivál is törekszik arra, hogy minél fenntarthatóbban teljenek az ott töltött napok. Ahogy már tavaly, idén is repoharakban kortyolgathatjuk majd a völgy sörét. Ugyanis a kapolcsi főtéren a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy fesztiválhoz illő témával, az Ez sör! című pop-up sörkiállítással készül, ahol a sörről és a sörkészítés eszközeiről lehet tanulni.

A színházi előadások sem maradnak el, a Művészetek Völgye idei színházi premierje az Art-Színtérrel közös Tikk-takk bumm című darab lesz, a főszerepben Ember Márkkal, Csiby Gergellyel és Dobó Enikővel.

Július 19. és 28. között idén is életre kel Kapolcs és környéke, a már említett programok mellett még számos izgalom, kikapcsolódás és természetesen szuper koncert is várja az oda érkezőket. A fesztivál nagyszínpadán, a Panoráma Színpadon idén olyan zenekarokra tombolhat a közönség, mint a 30Y, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a Bëlga, Beton.Hofi, az új lemezes Blahalouisiana, a 15. születésnapját ünneplő Bohemian Betyars, az idén ötéves Carson Coma, de elhozza slágereit a Csaknekedkislány, a szintén új lemezzel készülő Elefánt, az Esti Kornél, a hiperkarma, az Ivan & The Parazol, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Parno Graszt, a Platon Karataev, a Punnany Massif és a Quimby is.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a kapolcsi őrület ugyan június 28-án véget ér, de senkinek sem kell szomorkodnia, ugyanis a Völgy őszköszöntő testvérfesztiválja, a Kerekdomb Fesztivál szeptember 13. és 15. között várja a látogatóit, ahol tovább folytatódhat a bulizás.