Tizenkilencre lapot húzni kockázatos vállalkozás. Mi mégis megpróbáljuk: az ország minden megyéjéből, kisebb és nagyobb településekről, népszerű és felfedezésre váró kiállítóhelyekről ajánlunk programokat a Múzeumok éjszakájára.

Bács-Kiskun – Baja

A helyi tájház, amely a Baja környéki bunyevácok építészetét és lakáskultúráját mutatja be, papírszínházi előadással készül. Megízlelhetők a bunyevác konyha jellegzetességei, de a Bajai Obszervatórium Alapítvány munkatársaival lézeres csillagképtanulásra is lesz lehetőség.

Baranya – Pécs

A városban 15 helyszínen több mint 50 program közül válogathatnak az érdeklődők. A Múzeumok éjszakáján látogatható először a Baranya aranya Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A tárlat az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése előtt feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások és bemutatók kapcsolódnak.

Békés – Szarvas

A Tessedik Sámuel Múzeumban az újragombolt hagyományok tematika jegyében állították össze a programokat. A tarkázás művészete – a kékfestők különös világa című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan Sárdi János kékfestő mester segítségével a látogatók textil zsebkendőt mintázhatnak régi szarvasi kékfestő mintákkal, egyedi készítésű ArtiStamp pecsétekkel, valamint újragombolt ékszereket készíthetnek kékfestő anyag felhasználásával. Interaktív tárlatvezetéseket is indítanak a megújult állandó kiállításon, ahol VR-szemüveggel madártávlatból láthatók Szarvas nevezetességei.

Borsod-Abaúj-Zemplén – Széphalom

A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó A Magyar Nyelv
Múzeumában, a Kazinczy Emlékkert több pontján múzeumpedagógiai foglalkozások
kezdődnek, emellett a gyerekek a délután folyamán ügyességi feladatokban is
próbára tehetik magukat. A látogatókat több helyen kosztümös tárlatvezetők
fogadják, este pedig a Kiss Kata zenekar lép színpadra, a napot pedig fáklyás
tárlatvezetés zárja.

Csanád-Csongrád – Szeged

A Móra Ferenc Múzeumban a cowboyok és indiánok világát bemutató A legendás vadnyugat című kiállításhoz kapcsolódva jelmezes felvonulást tartanak a belvárosban. A Várkertben régészeti bemutatót és indiános játszóházat rendeznek. A Kultúrpalota előtt western kaszkadőrök teremtenek vadnyugati hangulatot, Strohner Ferenc magángyűjtő fegyverbemutatót tart, amelynek a végén megszólal egy 1847-es gyártású Colt is, amely a cég legnagyobb, sorozatgyártásba kerülő modellje volt, és így súlya miatt nem is övön, hanem a nyeregre függesztve hordták.

Fejér – Székesfehérvár

Idén 10 szervezet 20 helyszínen mintegy 100 programra várja a kikapcsolódásra vágyókat. A legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja. A Fő utcán a felújított Rendházban tekinthető meg a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás, a Romkertben Balogh Bálint építőmester Mátyás király korának átépítéseiről mesél, a játékos kedvűek pedig felépíthetik az egykori koronázóbazilikát.

Az Új Magyar Képtárban a látogatók Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel együtt hímezhetik az általuk kitalált mintákat az óriási falvédőre, a Deák Képtárban a Czóbel Béla életművét bemutató kiállításban a kurátor, a Csók István Képtárban a top_OS csop_Ort című kiállításában a kiállító művészek vezetik körbe a nézőket, a Hetedhét Játékmúzeumban pedig a Vörösmarty Színház művésze, Kerkay Rita szubjektív tárlatvezetésén vehetnek részt.

Győr-Moson-Sopron – Csorna

A Csornai Múzeumban az érdeklődők megismerhetik a legyőzhetetlen Napot, ámulhatnak a tűzzsonglőrökön, a Pántlika néptáncegyüttes pedig bemutatja a rábaközi hagyományú tűztáncot, amelyet közös tűzugrás követ. A Kívül-belül múzeum programban pantomimművészek a közönség bevonásával nem csupán különleges, folyamatosan változó nézőpontból mutatják be az állandó kiállításokat, de görbe tükröt is tartanak a látogatók elé.

Hajdú-Bihar – Debrecen

A debreceni református nagytemplom harangjátéka minden órában hívja majd a programokra az embereket: az érdeklődők a templomban megnézhetik a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát, de megnyitják a két templomtorony közötti panorámajárdát is, ahonnan páratlan kilátás nyílik az éjszakai Debrecenre. A Debreceni Református Kollégium múzeuma egyebek mellett úrvacsorai kannák bemutatójával, ikonokkal, fafaragásokkal és a faragószerszámok bemutatójával, könyvbemutatókkal és koncertekkel készül.

Heves – Noszvaj

A De La Motte-kastélyban kis barokk esti kísértés vár. Barokk
dalbetétekkel és esti kis pajzán mesével tűzdelt, az újragombolt hagyományok, a
mai és a barokk kor ötvözése jegyében zajló idegenvezetésen vehetnek részt az
érdeklődők, és megkóstolhatják a barokk kor ihlette gasztronómiai csemegéket és
italokat is.

Jász-Nagykun-Szolnok – Szolnok

Szolnok a Múzeumok éjszakájának idei kiemelt helyszíne. A
városban 23 intézményben várják a látogatókat, és kilenc Szolnok környéki
településsel együtt összesen több mint 150 programot szerveznek.

A Hild téren zenés és színházi produkciók lesznek, az Aba-Novák Agórában a Szigligeti Színház Törőcsik Mari emléke előtt kiállítással tiszteleg. A Tisza-parton megrendezik a szolnoki csatát megidéző hagyományőrző hadijátékot. A Damjanich János Múzeum munkatársai tárlatvezetésekkel, szakmai előadásokkal, múzeumi könyvtárlátogatással, koncertekkel, táncelőadásokkal és játszóházzal készülnek. Délután Még egy sor medve. címmel Talyer Patrick festőművész munkáiból nyílik kiállítás, este a művész tárlatvezetést is tart. A nap során Révi Norbert szobrászművész a Szolnoki Képtárban Két zseni a világháború árnyékában: Aba-Novák és Borbereki címmel tart előadást. A Szolnoki Galériában az Átkelők a túlvilágra – Két gepida temető a Közép-Tisza mentén című régészeti tárlat, valamint a Szenes Hanna, a holokauszt egyik mártírjának emlékére rendezett vándorkiállítás látható.

A Tabáni Tájházban is várják az érdeklődőket. A Jubileum téri MÁV-óvóhelyen folyamatos tárlatvezetés lesz, bemutatják a mobil labor műszereit, tevékenységét. A Járműjavítóban szakszerű kísérettel nézhető meg a felújított, több mint 115 éves, muzeális értékű víztorony, az óvóhely, bepillantást lehet kapni az IC+ kocsik összeszerelésébe, meg lehet nézni a régi kovácsműhelyt. A Milléri Szabadtéri Vízügyi Kiállítóhelyen is lesz tárlatvezetés, a Pelikán parkolóban veteránjármű-kiállításra várják az érdeklődőket, míg az Ormos Imre parkban ki lehet próbálni a 3D-s nyomtatót, egy-egy elektromos rollert vagy gépjárművet, bemutatják a kriptovaluta-bányászatot és a bitcoint is.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban is tartanak tárlatvezetéseket, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményében pedig a látogatók kipróbálhatják a MH 86. SZHB által kitelepített repülőgép-szimulátort is. A résztvevők bejárhatják az idén 111 éves Breuer-villát, amely ma TESZ-székházként működik, valamint helytörténeti séta indul az egykori Tünde Cukrászda elől. A 120 éves Szolnoki Művésztelepen betekinthetnek az érdeklődők a művészek műtermeibe, de előadások és koncertek is lesznek.

A vasútállomás melletti toronyház tetején természettudományos előadásokat tartanak majd, lehetőség nyílik távcsöves megfigyelésre is a tetőről derült idő esetén, a vasútállomáson tárlatvezetés mellett tekinthető meg a Szolnoki vasúti almárium című vasúttörténeti kiállítás. A TiszapArt Moziban a Hangfoglaló program támogatásával létrejött tárlat lesz látható Szalay Zoltán rockzenei képeiből, valamint filmvetítésre is várják az érdeklődőket.

Ezen a napon megismerhetik a látogatók a szolnoki városháza épületének történetét és a mindennapokban elzárt helyiségeket is. Sok programot kínál a Verseghy Ferenc Könyvtár, a Belvárosi Szentháromság-templom, a Rendházban, a református templomban és a Mártírok Templomában épületvezetésekkel várják az érdeklődőket.

Komárom-Esztergom – Oroszlány–Majkpuszta

Különleges, csendes tárlatvezetésre várják az érdeklődőket,
akik egyetlen gyertya fényében bejárhatják a kolostor termeit, tartva a valaha
itt élt hallgatási fogadalmat tett kamalduli szerzetesek csendjét. Az
elmélyülést irodalmi művekből vett idézetek segítik. Az este a személyes
átélést célozza, mindenki befelé figyelve teheti magáévá az élményt. 

Nógrád – Salgótarján

A Bányamúzemban a Bányász-Kohász Dalkör dalos
tárlatvezetésével nézhetik meg a vendégek a földfelszíni kiállítást, Prakfalvi
Péter geológus az életmentő Gerber Frigyes egykori bányaigazgatóról, Buda
László barlangász a Glockner-expedíciókról tart előadást, de lesz régészeti
játszótér és „bányamanóképzés” is.

Pest – Martonvásár

A több mint 200 éves kastély bejárható tereiben bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek történetébe, megismerhetik a Brunszvik család és Beethoven zenével átszőtt barátságát és a kastély későbbi lakóinak titkait is. Délután vezetett parkséták közben rövid kamarakoncertek várják a közönséget. Az esti hangversenyen pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a műzene találkozását tárja a közönség elé.

Somogy – Kaposvár

A Fekete István Látogatóközpontban megismerhetők az állatvilágot érintő babonák és hiedelmek, lesz ismeretterjesztő előadás a nyári napforduló gyógynövényeiről, az éjszaka fényeiről, a tűzről, a Napról és a hozzájuk köthető állatok szimbolikájáról, a Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből napórák érkeznek, de lehet készíteni népi hangszereket, majd zenélni a tücskökkel, szöcskékkel, békákkal a vízparton.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Mátészalka

A Vasúti Helytörténeti Gyűjtemény Állomásfőnökségen a muzeális vasúti eszközökön, köztük a 376513 pályaszámú nagyvasúti gőzmozdonyon, az egyenruhákon, tárgyi, írásos emlékeken és más számos látnivalón kívül egy mátészalkai váltókezelő festményeit, valamint egy kocsordi váltókezelő kis- és nagyállomásokat, szerelvényeket ábrázoló fotóit is megtekinthetik az érdeklődők.

Tolna – Szekszárd

A Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltárában a látogatók megismerkedhetnek a vármegyeháza több mint 200 éves történetével, a levéltár intézményével, funkcióival, bepillanthatnak a raktárakba, ahol Tolna megye történetének legfontosabb dokumentumait őrzik, de a múlt mellett megismerhetik a jövő évben esedékes újabb, nagy költözés körülményeit is, sőt játszóház is nyílik.

Vas – Szombathely

Az Iseum Savariensében az ókori mozaikkészítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, akik a Romkert mozaikjainak történetéről hallhatnak, megnézhetik a feltárás munkálatairól szóló filmeket, meglátogathatják a máskor zárt restaurátorműhelyeket, valamint kézműves-foglalkozások keretében akár maguk is megpróbálkozhatnak a mozaikkészítéssel.

Veszprém – Zirc

A Bakonyi Természettudományi Múzeumban 50 év a Bakony szívében címmel nyílik új kiállítás, és első alkalommal lesz látogatható a múzeum legnagyobb gyűjteménye, a geológiaifúrómag-gyűjtemény. Kézműves-foglalkozáson állatfigurás mandalát készíthetnek termésekből, botanikai könyvjelzőt szárított virágokból, levelekből, lesz állati koponyák bemutatója, ki lehet próbálni a preparálást, a Zirci Arborétumban pedig éjszakai denevérparti keretében lehet megismerni ezeket a különös állatokat.

Zala – Nagykanizsa

A Thúry György Múzeumban kincskereső kalandtúrával, kézműves-foglalkozásokkal és mesterségbemutatókkal kezdődik a programsorozat. Bemutatják Az éj műtárgyát: a nagykanizsai ipari park területén feltárt talpas oltárokat. Néptáncbemutatókat, táncházat rendeznek, az udvaron felállított színpadon a Mozaik Társulat vásári komédiát játszik, illetve a Boglya Népzenei Együttes ad koncertet. A kiállításokat éjszakai sétán is meg lehet tekinteni, a szabadtéren pedig tűzugrásra is lesz lehetőség.

A Múzeumok éjszakájának teljes programja ide kattintva böngészhető végig.

Nyitókép: A tarkázás éjszakája – Bácsalmási Kékfestő Műhely