fbpx

A NASA felkérésére a Jupiter Európa holdjához írtak verset

Nagy sikert aratott Ada Limón amerikai koszorús költőnek a Jupiter Európa nevű holdjához írt verse csütörtökön Washingtonban. Az Egy misztérium dicsérete: vers az Európához című, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) felkérésére született költeményt a Kongresszusi Könyvtárban olvasta fel a szerző.

A 47 éves Limónt tavaly kérték fel arra, hogy a NASA 2024-ben induló Europa Clipper elnevezésű missziója témájában verset írjon, a költőnő a megkeresést élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezte. Limón végül napra pontosan egy évvel a felkérés után olvasta fel a könyvtárban 21 sorból álló, szabadversben írt költeményét, amelyet a jövő év október 24-én fellövendő űrszondára is rágravíroznak a költő saját kézírásával.

Az űrszonda a tervek szerint 2030-ban áll pályára az Európa körül. A misszióval a NASA az élet esetleges jeleit kutatja a jeges holdon.

A vers, jóllehet az első sor a rakétakilövésre is vonatkoztatható, leginkább a természethez írt óda, valamint annak az áhítatnak a leírása, melyet a természet az emberből kivált. A szerző a címen kívül nem említi az Európa nevét, viszont kiemeli az Holdon található vizet, amely mintegy a Föld testvérévé teszi.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Limón kiemelte, szerette volna a víz által összekapcsolni a két világot, a Földet és az Európa tájait. Elmondta, a Hawaiin íródott vers írásakor számtalanszor akadt el, végül férje segített neki, aki lebeszélte arról, hogy NASA-verset írjon, helyette arra biztatta, azt vesse papírra, ami a saját lelkében van.

A NASA részéről egyébként csupán annyit kértek, a költemény tegye kissé érthetőbbé a vállalkozás jelentőségét akár a kilencévesek számára is, és ne legyen több 200 szónál.

A mexikói gyökerekkel rendelkező Limón az első latin-amerikai származású nő, akit az Egyesült Államok koszorús költőjévé választottak, egyúttal ő a 24., akinek odaítélték ezt a kitüntető címet.

A képen a Jupiter és a holdja. Fotó: NASA / AFP

A rovat további cikkei