Az eszköz egy űrteleszkóp, amely az életet keresi, de más megfigyeléseket is végez.

A Lakható Világok Obszervatóriuma (Habitable Worlds Observatory – HWO) az új generációs űrteleszkópok közé tartozik, és olyan exobolygókat fog majd keresni és vizsgálni, amelyeken az élet feltételei adottak lehetnek – számolt be róla a National Geographic. A HWO, amely a 2040-es években kezdheti meg munkáját, az első kimondottan az életet kereső űrteleszkóp, ám emellett más megfigyeléseket is végez.

Az élet a világegyetemben lehet egészen ritka csoda éppúgy, mint hétköznapi dolog, ám egyelőre fogalmunk sincs arról, vajon melyik véglet áll közelebb a valósághoz. Ennek kiderítését fogja szolgálni a HWO, vagyis segítségével az univerzumban elfoglalt helyünkről kapunk majd információt.

Eddig több mint 5500 exobolygóról tudunk, ám ezek legtöbbje olyan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az általunk ismert élet lehetőségét kizárják. Az első feladat az lesz, hogy olyan bolygókat találjunk, amelyek az élet számára alkalmas körülményekkel bírnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudunk elképzelni a mienktől eltérő életet, hanem azt, hogy képtelenek lennénk az arra utaló jeleket felismerni.

A HWO nem a távoli bolygókon élő űrlényeket fogja megmutatni, hanem olyan jeleket lesz képes venni, amelyek az élethez köthetőek lehetnek. A megfelelő, Nap-szerű csillag lakhatósági zónájában keringő Föld-szerű bolygókat fogja megvizsgálni. Ehhez spektroszkópja segítségével méri majd a távoli égitestek fényét, a színképből pedig azt lehet majd kideríteni, miféle kémiai összetevők uralják az egyes bolygókat.

A nyitóképen a Magellan űrteleszkóp a chilei Las Campanas obszervatóriumban, az égen a Jupiter. Fotó:  Alex Tudorica / Novapix / Leemage via AFP