Kilenc ország neves kutatói mutatják be legfrissebb eredményeiket az intézmény május 16–17-én rendezett konferenciáján, amely a nagyközönség előtt is nyitott.

Liszt Múzeum. Fotó: Fazekas István
Liszt Múzeum. Fotó: Fazekas István

A Liszt és kortársai 21. századi szemmel című, angol és német nyelven a Régi Zeneakadémián zajló találkozó célja az, hogy a különböző intézményekben és országokban működő kutatók közös fórumon adhassák át egymásnak, valamint a hallgatóságnak a Liszt-kutatás legfrissebb eredményeit és törekvéseit, valamint összehangolhassák jövőbeli céljait. A külföldi szakemberek előadásai mellett hazai kutatók, elsősorban a Liszt Kutatóközpont munkatársai mutatják be a magyar Liszt-kutatás jelenlegi helyzetét.

A témák között lesznek egyebek mellett Liszt zenész kortársaival (Berlioz, Mendelssohn, Mahler, Delibes, Reményi Ede) ápolt kapcsolatainak új perspektívái, a zeneszerző korábban nem elemzett életrajzi forrásainak tanulságai, egy-egy művéhez közelebb vivő zenei elemzések a legfrissebb kutatások nyomán, valamint alakjának bemutatása egy 21. századi regény szereplőjeként.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Fekete Gyula, a Zeneakadémia nemzetközi és tudományos rektorhelyettese és dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, egyben a konferencia szervezője; Alan Walker, a kanadai McMaster University nyugalmazott professzora, a nemzetközi Liszt-kutatás doyenje; továbbá közreműködik Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője. A konferencia második napját Eckhardt Mária, a Liszt Múzeum alapító igazgatójának köszöntője nyitja.  

A 23 előadó között számos külföldi egyetem kutatóját és professzorát, napjaink Liszt-kutatásának elitjét látja vendégül az intézmény. A teljesség igénye nélkül jelen lesz Rainer Kleinertz, a Saarland Egyetem zenetudományi tanszékvezetője két munkatársával együtt, akik Liszt írásainak összkiadásán dolgoznak; Dolores Pesce, a St. Louis-i Washington Egyetem zenei professor emeritája; David Trippett, a Cambridge-i Egyetem és a Christ College tanára; valamint Monika Hennemann, a Cardiffi Egyetem nemzetközi dékánja.

A konferencia első napjának végén bemutatják Kenneth Hamilton professzor legújabb lemezét, a második nap végén pedig Constantin zu Hohenlohe-Schillingsfürst herceg és Hans Emmert könyvbemutatót tart. Az esemény május 18-án a Liszt Múzeum soron következő matinéjával, Marouan Benabdallah zongorakoncertjével fejeződik be.