Már több mint hatszáz elveszettnek vagy ellopottnak hitt tárgyát szerezte vissza a British Museum. Egy 60 ezer dollár értékű római ékszert 48 dollárért találtak meg az eBayen.

British Museum Shutterstock.jpg
Fotó: Claudio Divizia / Shutterstock

Az artnet beszámolója szerint a brit intézmény csaknem 1500 elveszett vagy ellopott tárgyat keres világszerte. Tavaly nyáron számoltak be arról, hogy elbocsátották dr. Peter Higgst, a British Museum görög és római régiségekkel foglalkozó részlegének vezető kurátorát, mert azzal gyanúsították, hogy húsz éven keresztül mintegy 1500 tárgyat lopott el a múzeum raktárából. A legtöbb hiányzó tárgy ősi drágakő és ékszer Görögországból és Rómából. Néhányat Sultan1966 néven az eBayre tett fel, köztük egy római ékszert, amely állítólag 60 ezer dollárt, azaz csaknem 23 millió forintot ér, és 48 dolláros, vagyis 18 ezer forintos kikiáltási áron kínálta.

A múzeum az év elején jogi eljárást indított a feltételezett lopások miatt. Higgs tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el. Az ellene benyújtott 24 oldalas bírósági beadvány részeként a múzeum azt is kérte, hogy az eBay és a PayPal adják át azokat a dokumentumokat, amelyek 96, a múzeum gyűjteményében lévő tárgyakhoz hasonló tárgy eBayen történő értékesítését részletezik, amelyeken az eladó Sultan1966 néven adott túl 2014 májusa és 2017 decembere között.

Recovery Programme Sara Aly. Art Market Expert.jpg
Sara Aly, a művészeti piac szakértője újonnan előkerült drágaköveket vizsgál. Fotó: British Museum

A British Museum tavaly szeptemberben lakossági felhívást adott ki, és továbbra is arra kér mindenkit, aki úgy véli, hogy információval rendelkezik az eltűnt tárgyakról, lépjen kapcsolatba velük.