A Netflixnél a legtöbb a női rendező a konkurensekhez képest, de lemaradt a latin-amerikai és ázsiai származású, főszerepeket játszó színészek arányában.

A világ legnagyobb streamingcége felkérte a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) kutatóit, hogy mérjék fel, milyen arányban képviseltetik magukat a különböző társadalmi csoportok az angol nyelvű Netflix-műsorok szerepeiben és készítői között. „A jelentésből kiderül, hogy a Netflix évről évre jobban képviseli a társadalmi csoportokat, de még nagy út áll előtte” – mondta el a Reutersnak Ted Sarandos, az SCU Annenberg társadalmi csoportok képviseletét kutató intézet társigazgatója.

A kutatók 126 élőszereplős filmet és 180 forgatókönyvön alapuló, élőszereplős tévéműsort vizsgáltak meg, amelyek 2018-ban és 2019-ben jelentek meg a Netflixen. Megállapították, hogy a vizsgált alkotások filmproducerei, forgatókönyvírói és rendezői között nagyobb arányban találhatók nők, mint más szolgáltatók esetében. Azt találták, hogy a kétéves időszakban a Netflix-filmek 23 százalékát rendezte nő, ami több mint háromszorosa a a legnagyobb bevételű filmek 7,6 százalékos arányánál. Színes bőrű nők rendezték a Neflix-filmek 6,2 százalékát, máshol ez az arány 2,2 volt.

Nyitókép: Radha Blank, a The Forty-Year-Old Version rendezője, forrás: Netflix