fbpx

A New York-i Waldorf Astoria aranykorának több tízezer tárgyát árverezik el

A New York-i Waldorf Astoria hotel aranykorából származó több tízezer tárgyat, köztük hírességek, művészek és politikusok hajdani lakosztályainak bútorait árverezik el a következő hetekben.

Az aukciót bonyolító Kaminski Auctions egy Bostontól délre lévő üres bevásárlóközpontot bérelt ki a pazar csillárok, hangversenyzongorák, 19. századi francia bútorok, gyertyatartók, valamint a szálloda legendás lakosztályaiból, éttermeiből és bárjaiból származó dekorációk kiállítására.

„Ilyen eseményre egyszer kerül sor egy életben”

– mondta Frank Kaminski, az aukciósház vezetője. Hozzátette: hónapokon át katalogizálták a tárgyakat, amelyeket 88 teherautó szállított át a hotelből az üzletházba.

Cole Porter amerikai musicalszerző 1934-től haláláig, 1964-ig lakott pazar lakosztályában, ahol leghíresebb dalainak egy részét írta. A csaknem 560 négyzetméteres apartman egyik legkülönlegesebb helyisége a könyvtárszoba, amelyet Billy Baldwin tervezett. A rézcsövekből készült könyvespolcok egyike a becslések 1200-1500 dollárért (365 ezer-457 ezer forint) cserélhet gazdát az aukción.

Miután VIII. Eduárd lemondott a brit trónról, hogy feleségül vegye az amerikai Wallis Simpsont, a pár 1941 és 1961 között rendszeres vendége volt a hotelnek. Hajdani lakosztályukból egyebek között két olyan ülőgarnitúrára lehet licitálni, amelyeket a szálloda újrakárpitozott, hogy Simpson kedvenc kék árnyalatában tündököljenek. A bútorok kikiáltási ára 1000 dollár. A házaspár kedvenc kutyáit ábrázoló párnák árát 100 és 200 dollár közé becsülik.

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök a hotel 39. emeletén szállt meg,

amikor az 1930-as években, majd a második világháború után az Egyesült Államokba látogatott. Az aukción egyebek között a lakosztály ajtajára (300-500 dollár), a dolgozószoba kézzel készített szőnyegére (2500-3500 dollár) és kristálycsillárjára (2500-3500 dollár) licitálhatnak az érdeklődők.

Az aukció teljes bevételét a Waldorf Astoriával szemben lévő Szent Bertalan Templom és Közösségi Ház külső részének és kertjeinek renoválására fordítják. Maga a szálloda is nagy volumenű, egymilliárd dolláros felújításra készül.

Nyitókép forrása: Origo/Kisgyörgy Réka

A rovat további cikkei