A Király utcai K11 LABOR galériában október 6-án nyílik a Szimbio Lab csapat első bemutatkozó kiállítása, amely a biodizájn világába kalauzol.

Kis-Baraksó Alexandra, a Manera Studio tervezője 2021-ben Márföldi Dórival és Huszár Fannival közösen alapította meg a Szimbio Lab csoportot. A kollektíva tagjai a kortárs dizájn innovatív tendenciáit építik be sokrétű tevékenységükbe: organikus, slow tervezési metódusokat kutatnak, emellett rendszeresen tartanak a biodizájnnal és a fenntartható szemlélettel kapcsolatos edukációs workshopokat. Ezen belül kiemelt fókuszt kapnak a növeszthető alapanyagok, amikből különböző kísérleti folyamatok során eltérő anyagminőségeket hoznak létre.

Központi anyagaik a kombucha biobőr, egy olyan organikus alapanyag, amely baktériumok és élesztőgombák szimbiózisából készül növesztéssel, valamint a micélium, azaz a gombák vegetatív struktúrája, a fenntartható tervezés egyik leginkább előremutató anyagtípusa. A micélium mezőgazdasági és egyéb organikus hulladékkal házasítva különböző tulajdonságú kompozitokat alakít ki, amelyek utókezeléstől függően a betontól a hungarocellig számos minőséget fel tudnak venni.

A kiállításon a csoport kísérleti folyamatainak eddigi eredménye látható, például a tematikus bio- és organikus anyagpaletták, valamint az ezekből kiindulva létrehozott kísérleti tárgyak, kollekciók. A kiállításhoz tematikus tárlatvezetés, illetve organikus tárgy- és bioanyag-alkotó workshopok kapcsolódnak.

Fotók: Zergi Bori